Sportbladet

Dagens namn: Silvia, Sylvia

Legendarernas hyllningar: "Större än Truls final"

David Hjorter/TT

Publicerad 08.12

Jan-Ove "J-O" Waldner, vänster, Mikael "Äpplet" Appelgren, mitten, och Jörgen Persson. Arkivbild.

Jan-Ove Waldner och Mikael Appelgren hyllar de svenska bordtennisherrarna efter den bragdartade vändningen i lagsemifinalen mot Japan i Paris.

– Det största som hänt här i OS för svensk del. Faktiskt ännu större än Truls final, säger Appelgren till Aftonbladet.

Både ”J-O” och ”Äpplet” var under 1980- och 1990-talet stora profiler i det svenska bordtennislandslaget. Tillsammans med nuvarande förbundskapten Jörgen Persson vann duon flera VM-guld i lag. Sent under onsdagskvällen satt de uppe på olika håll i Stockholm och såg Sveriges bragdvändning mot Japan i OS-semifinalen i Paris.

– Det vällde in över 100 sms, det är helt sjukt. Vilken vändning, säger Waldner till Aftonbladet.

– Det är så fruktansvärt stort. Det största som hänt här i OS för svensk del. Faktiskt ännu större än Truls final, säger Appelgren till tidningen.

Truls Möregårdh (silver i singel tidigare under OS), Kristian Karlsson och Anton Källberg vände ett 0–2-underläge till 3–2-seger och den stora hjälten Källberg, rankad 24 i världen, vände dessutom 0–2-underläge i set till 3–2-seger i den avslutande singeln mot världsnian Tomokazu Harimoto. Sverige säkrade därmed en första historisk OS-medalj i lag i bordtennis.

– Jag sade att vänder Anton nu är det en sjuk bragd och så gör han det. Äntligen fick han visa upp vad han kan. Det var ju magiskt och sedan får alla vinna en match. Det går inte att vinna på ett bättre sätt, det är en dröm i en lagmatch, säger Waldner.

På fredag klockan 15 väntar antingen Kina eller Frankrike i finalen för Sverige.