Tyskland till kvartsfinal – efter dansk mardröm

Publicerad 2024-06-29 21.50

Ett åskoväder gjorde att åttondelsfinalen i Dortmund tillfälligt fick avbrytas. Sedan klev Tyskland ut och besegrade Danmark med 2–0, och är därmed klart för kvartsfinal i fotbolls-EM – efter ett par mardrömsminuter för danske Joachim Andersen.

Sport kan vara grymt, fråga bara den danske backen Joachim Andersen.

Direkt i inledningen av den andra halvleken var han nämligen inblandad i vad som måste kännas som en mardröm.

Först sköt 28-åringen vad han trodde var 1–0 till Danmark – men efter VAR-granskning dömdes målet bort. På reprisbilderna syntes Andersens lagkamrat Thomas Delaney vara offside med minsta möjliga marginal.

Bara minuter senare var det dags för en ny VAR-granskning, den här gången för en hands på just Andersen i det egna straffområdet. Domaren pekade efter att ha studerat tv-skärmen på straffpunkten. Kai Havertz förvaltade läget från elva meter på bästa sätt, och 1–0 till värdnationen var ett faktum.

Oväder avbröt matchen

1–0-målet kom efter en mållös första halvlek, där värdnationen såg ut att ha fått en drömstart på EM-matchen – redan i den fjärde minuten nickade Nico Schlotterbeck in en hörna för tyskarna, men jublet avbröts snabbt sedan domaren blåst bort målet.

Dryga halvtimmen in i matchen lade sig vädret i åttondelsfinalen. Himlen öppnade sig och skyfallet var ett faktum, samtidigt som det började mullra och blixtra rejält – så pass mycket att matchen tillfälligt avbröts.

Spelarna försvann ner i omklädningsrummet och matchen var avbruten i omkring 25 minuter innan den kunde återupptas.

Delad etta i skytteligan

I den 68:e minuten såg Jamal Musiala till att utöka den tyska ledningen till 2–0, efter en snabb tysk spelvändning och ett iskallt avslut. Målet var 21-åringens tredje i EM – med det delar han skytteligaledningen tillsammans med Georgiens Georges Mikautadze.

För Tyskland väntar nu vinnaren mellan favoriten Spanien och EM-debutanten Georgien i kvartsfinal.