Portugal till kvartsfinal efter straffrysare

Läs också: Portugal slog ut Slovenien – efter Cristiano Ronaldos tårar

TT

Uppdaterad 2024-07-02 02.43 | Publicerad 2024-07-01 23.45

Diogo Costa blev Portugals hjälte.

Portugal är vidare till kvartsfinal i fotbolls-EM.

Det krävdes en straffläggning mot Slovenien där målvakten Diogo Costa räddade tre av tre straffar.

– Först var jag ledsen, nu är jag överlycklig, sade Cristiano Ronaldo efter matchen.

Storfavoriten Portugal var som väntat spelförande och tog sig till de flesta chanserna. Men de riktigt heta målchanserna lyste med sin frånvaro. Cristiano Ronaldo försökte och försökte, men precis som tidigare i turneringen fanns skärpan inte där. I slutskedet av den ordinarie matchtiden fick han ett kanonläge men den stabile målvakten Jan Oblak var säkerheten själv och räddade.

Och Slovenien då? Skrällgänget spelade disciplinerat och gjorde det svårt för Portugal. Lagets anfallsstjärna Benjamin Sesko skulle också få ett gyllene läge. 21-åringen fick ett friläge – men med den 20 år äldre Pepe jagandes och flåsandes i nacken blev avslutet allt annat än klockrent.

0–0 efter ordinarie tid och i förlängningen hade Portugal återigen mycket boll men fortsatta bekymmer med att luckra upp det klokt spelande Slovenien. Till slut skulle det gyllene läget komma. Portugals Diogo Jota fälldes i straffområdet och domaren pekade på straffpunkten.

Fram klev Cristiano Ronaldo och missade. Oblak sträckte ut och stod för en urstark räddning med fingertopparna. Slovenien var sedan ytterst nära att avgöra i förlängningen, men Diogo Costa räddade när Sesko återigen fick ett friläge.

I den efterföljande straffläggningen var det inte Oblak som stod i centrum utan Portugals Costa. 24-åringen dominerade totalt och räddade tre av tre straffar. De portugisiska straffskyttarna – Cristiano Ronaldo, Bruno Fernandes och Bernardo Silva – var samtidigt stensäkra varpå Portugal kunde vinna.

– Först var jag ledsen, nu är jag överlycklig. Det här är vad fotbollen ger dig, jag kan inte förklara det, sade Ronaldo efter matchen.

En annan som uttryckte sin lycka över segern var matchhjälten Diogo Costa.

– Det här är troligen mitt livs bästa match. Jag fokuserade så hårt jag bara kunde.

För Portugal väntar härnäst kvartsfinal mot Frankrike på fredag.