Frankrike till kvartsfinal – efter självmål

Publicerad 2024-07-01 19.52

Den franske stjärnan Antoine Griezmann kramar om Randal Kolo Muani efter 1–0-målet mot Belgien i EM-åttondelen.

Gigantmötet mellan Frankrike och Belgien blev ingen målrik historia.

Till slut var det ett självmål som avgjorde – och skickade Frankrike vidare till kvartsfinal i fotbolls-EM.

Det var två fotbollsgiganter, men också två lag som inte imponerat särskilt mycket så här långt, mot varandra i åttondelsfinalen i fotbolls-EM.

Världstvåan Frankrike mot världstrean Belgien bjöd publiken i Düsseldorf på en ganska slätstruken första halvlek, där “Les bleus” var något bättre men där laget trots det fick gå till halvtidsvila i 0–0-läge.

Andra halvlek fortsatte på ungefär samma sätt, med ett och annat giftigt franskt läge men där siktet inte verkade vara ordentligt inställt.

”Många bra lägen”

– Vi hade många bra lägen, men också många skott som vi inte träffade på mål, konstaterar franske förbundskaptenen Didier Deschamps i TV4.

Belgien var inte heller utan chanser, bland annat sköt Kevin de Bruyne ett stenhårt skott som tvingade franske målvakten Mike Maignan att ingripa, men känslan var ändå att det var Frankrike som närmade sig ett ledningsmål.

Det dröjde dock ända till 85:e matchminuten innan matchens första, och enda, mål kom.

Det var när den 25-årige inhopparen Randal Kolo Muani avfyrade ett skott som belgiske försvararen Jan Vertonghen olyckligt kom att styra in bollen i det egna målet, och 1–0 till Frankrike var ett faktum.

Kvartsfinal på fredag

– Vi pressade mycket under matchen men skotten var inte på mål. Jag hade tur att mitt skott blev blockerat och styrdes in. Vi är väldigt glada och stolta, säger Kolo Muani efter segern.

Några fler mål blev det inte, och Frankrike slog därmed ut Belgien och avancerar till kvartsfinal på fredag. Där ställs man mot vinnaren mellan Portugal och Slovenien.