Guide: Stormöte direkt i åttondelsfinalen

TT

Publicerad 2024-07-01 05.00

Frankrike direkt i åttondelsfinal var inte vad Belgien hade hoppats på – men nu möts världstvåan och världstrean i fotboll alltså redan i första utslagsmatchen i EM.

För Portugal väntar Slovenien – som för första gången är framme i ett EM-slutspel.

Vad: Frankrike–Belgien, åttondelsfinal

När: Måndag den 1 juli, 18.00.

Var: Merkur Spiel-Arena, Düsseldorf.

Tv/Radio: TV4, TV4 Play, P4 Radiosporten

Frankrikes resultat i grupp D: Österrike 1–0, Nederländerna 0–0, Polen 1–1.

Belgiens resultat i grupp E: Slovakien 0–1, Rumänien 2–0, Ukraina 0–0.

+ Lukakus förbannelse?

Belgiens supportrar var inte nöjda med sitt landslag efter den sista gruppspelsmatchen, som slutade mållöst mot Ukraina. Efteråt buades laget ut av de tillresta fansen, och kanske kan man förstå varför. Resultatet innebar att Belgien, som var favorit att vinna sin grupp, bara slutade tvåa (Rumänien vann) – och därmed fick en mardrömslott i åttondelsfinalen: Frankrike. Nu måste en av Belgiens största stjärnor börja leverera: Romelu Lukaku. Han har ännu inte gjort ett enda mål i detta EM trots idoga försök – stjärnan har fått inte mindre än tre mål bortdömda av VAR.

+ Frankrike favorit – utan att ha imponerat

Inte heller Frankrike levde upp till förväntningarna i gruppspelet där man slutade tvåa bakom Österrike. Laget har dessutom bara mäktat med två mål framåt – varav det ena var ett självmål och det andra en straff. Trots det får Frankrike gälla som favorit i åttondelsfinalen, laget var trots allt en av de stora guldfavoriterna i turneringen inför mästerskapet. Då talade man dock om den starka franska offensiven – nu blir det upp till bevis.

.

Vad: Portugal–Slovenien, åttondelsfinal

När: Måndag den 1 juli, 21.00.

Var: Waldstadion, Frankfurt.

Tv/Radio: TV4, TV4 Play, P4 Radiosporten.

Portugals resultat i grupp F: Tjeckien 2–1, Turkiet 3–0, Georgien 0–2.

Sloveniens resultat i grupp C: Danmark 1–1, Serbien 1–1, England 0–0.

+ Utvilade portugisiska stjärnor

Portugal kommer från en 0–2-förlust mot Georgien, men man bör ha i åtanke att portugiserna redan var klara för åttondelsfinal och gjorde flera roteringar i startelvan i den matchen. Nu kommer laget till EM:s första utslagsmatch med flera utvilade stjärnor och en viss Cristiano Ronaldo som törstar efter mål. Den 39-årige superstjärnan jagar nämligen rekordet som den äldste målskytten i ett fotbolls-EM – en titel som Kroatiens stjärna Luka Modric just nu innehar efter sitt mål mot Italien i gruppspelet.

+ Jagar första EM-segern

Slovenien är för första gången vidare till slutspel i ett stort mästerskap. Laget gick vidare från gruppen som en av de bästa treorna – utan att vinna en enda match i gruppspelet. Det blev idel oavgjorda resultat för laget, men om EM-äventyret ska fortsätta krävs det mer än så mot Portugal.

Skulle Slovenien vinna vore det historiskt. Nationen har bara kvalat in till två EM (2000 och i år), och har aldrig vunnit en EM-match.