Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Så blir "Svennis" begravning

Robin Salomonsson/TT

Publicerad 2024-09-11 05.50

Stort säkerhetspådrag, ”vanligt folk” från Värmland i bänkraderna – och internationella kändisgäster.

Så blir Sven-Göran Erikssons begravning.

+ När

Fredag den 13 september klockan 10.

+ Var

Sven-Göran Eriksson kommer att begravas i Fryksände kyrka i uppväxtorten Torsby. Kyrkan – byggd i nygotisk stil – invigdes 1898 och har plats för 600 besökare.

Enligt ”Svennis” agent Bo Gustavsson lär kyrkan bli fullsatt och för den som inte får plats i bänkraderna kommer en storbildsskärm att monteras upp utanför.

+ Ceremonin

Sven-Göran Erikssons önskan var att ceremonin skulle vara en folklig och glad stund. Efteråt går processionen från kyrkan till en hembygdsgård.

Musiken kommer att framföras av Torsby brass och hämtar inspiration från New Orleans – ytterligare en hyllning till den nu avlidne fotbollstränaren.

– När ”Svennis” var i Sampdoria så avled presidenten där och hans begravning var något han tog intryck av. Den var glad, det spelades New Orleansjazz och det var mycket folk längs gatorna. Han ville ha något liknande, sade Bo Gustavsson tidigare i september.

På hembygdsgården avslutas dagen med tal. En av talarna är författaren och barndomsvännen Bengt Berg.

– Jag kommer försöka dra ut sentenser om honom som människa. Något som måste vara med är att han ofta sade att det är vackert. Som en positiv fanfar och han var ju en livsnjutare som tog ut svängarna, säger Bengt Berg.

+ Gästerna

En stor mängd av gästerna på begravningen väntas vara ”vanligt folk” från Värmland. Något ”Svennis” var noga med att han ville ha.

Samtidigt lär ett och annat känt ansikte dyka upp – även om den officiella gästlistan inte är offentliggjord av säkerhetsskäl.

Det spekuleras i att David Beckham kommer. Den engelske superstjärnan – som i somras besökte ”Svennis” i Värmland – var lagkapten i det engelska landslag som leddes av Eriksson.

”Jag kommer vara evigt tacksam för att du gjorde mig till din kapten, men jag kommer för alltid att hålla dessa sista minnen från den dagen med dig och din familj. Tack Sven, dina sista ord till mig var: det kommer bli okej”, skrev Beckham på Instagram i samband med Sven-Göran Erikssons död 26 augusti.

+ Säkerheten

Ingen konkret hotbild finns mot evenemanget, enligt polisen. Samtidigt tas höjd för att allt kan hända och extra resurser har kallats in även från andra håll i länet.

Parallellt med begravningen startar Torsby marknad – något som innebär ytterligare människor i omlopp.

– Det kan vara allt från 500-600 upp till några tusen. Det är unikt att vi är involverade i en begravning på det här sättet. Men en begravning är också en allmän sammankomst och det har vi erfarenhet av att planera, säger Morgan Olsson, polisinsatschef i Torsby till TT.

– Vi vet att det kommer att komma kända människor och det får vi naturligtvis ta i beaktande.

Centrala Torsby kommer delvis att vara avstängt.