Svenskdoldisens succé: Klar för British Open

Kasper Ljungström/TT

Publicerad 2024-07-02 22.41

Doldisen Charlie Lindh får vara med och tävla om "The Claret Jug" på Royal Troon i år. Arkivbild.

Charlie Lindh är rankad 801:a på världsrankingen, och långt ifrån världseliten.

Men nu är golfdoldisen klar för sin första major – British Open på klassiska Royal Troon.

Under en av de sista kvaltävlingarna till herrgolfens sista major för säsongen blev det en svensk succé som var till duga. Efter de två rundorna låg den svenske doldisen Charlie Lindh på delad tredjeplats tillsammans med LIV-spelarna Anirban Lahiri och Abraham Ancer.

De tre gick till särspel om de två sista platserna in i huvudtävlingen om drygt två veckor, och Lindh grejade en av de två platserna. Efter att Anirban Lahiri bara lyckats göra bogey, samtidigt som Ancer och Lindh gjort par, stod det klart att svensken har kvalificerat sig till sin första major i karriären.

Svensken rullade i sin korta parputt, och kan därmed förbereda sig för den överlägset största tävlingen i hans karriär – på klassiska Royal Troon där Henrik Stenson vann för åtta år sedan.

Lindh spelar sin mer vardagliga golf på olika tourer. I år har han gjort fem tävlingar på Asientouren och sex på Challengetouren (touren under Europatouren), men utan att placera sig speciellt högt på ledartavlan. Han är rankad 801:a i världen.

Därmed är sex svenskar kvalificerade för British Open, som inleds den 18 juli: Ludvig Åberg, Henrik Stenson, Sebastian Söderberg, Alexander Björk, Vincent Norrman och slutligen Charlie Lindh.