Mbappé ryter ifrån igen: "Katastrof"

Karl Sundström/TT

Publicerad 2024-07-04 18.50

England och Frankrike laddar för EM-kvartsfinal samtidigt som det pågår val i hemlandet.

Det ena landslaget pratar inte politik – medan det andra gärna uttalar sig.

– Vi har sett resultaten, det är en katastrof, säger Kylian Mbappé om den första omgången i det franska valet.

Efter förlusten i EU-valet i juni utlyste Frankrikes president Emmanuel Macron, till mångas förvåning, nyval i landet.

På söndag – två dagar efter Frankrikes EM-kvartsfinal mot Portugal – är det dags för den avgörande andra omgången i parlamentsvalet. I den första omgången blev ytterhögerpartiet Nationell samling största parti på drygt 29 procent.

Det franska landslagets stora stjärna Kylian Mbappé har tidigare tagit till orda och sade inför EM-premiären att valet är viktigare än matchen.

– Vi har aldrig sett något sådant här tidigare, och det är därför som jag verkligen vill rikta mig till hela det franska folket, och framför allt de unga. Vi är en generation som kan göra skillnad. Vi ser att extremismen knackar på dörren till makten, men vi har makten att forma vårt lands framtid, sade han enligt The Guardian.

”Det är verkligen brådskande”

Nu pratar Mbappé politik igen.

På en presskonferens inför kvartsfinalen mot Portugal uppmanar den nyblivne Real Madrid-spelaren återigen befolkningen i hemlandet att rösta.

– Det är verkligen brådskande. Vi har sett resultaten, det är en katastrof. Jag hoppas att det förändras och att alla går ut och röstar och röstar på rätt personer, säger han enligt AFP.

Även landslagskamraterna Jules Koundé och Marcus Thuram har tidigare uttalat sig politiskt under EM. Koundé sade enligt AP att han är ”besviken över att se riktningen som vårt land tar.”

Politiskt hos de franska spelarna – men desto mindre politik bland engelsmännen. Storbritannien går till val under torsdagen. Men de engelska spelarna är inte särskilt sugna på att prata politik just nu.

– En politikfri zon, säger försvararen John Stones enligt AP om den engelska träningsbasen.

”Något som de håller för sig själva”

Mycket tyder på att parlamentsvalet slutar med en stor seger för socialdemokratiska Labour medan konservativa Tories väntas förlora och således tappa makten efter 14 år. Labourledaren Keir Starmer väntas bli ny premiärminister i landet.

Vad de engelska spelarna tycker och tänker? Det förblir oklart.

– Jag är säker på att det är något som kommer att tas upp senare i kväll men jag vet inte vad de röstar på. Det är något som de håller för sig själva, säger Manchester City-spelaren Stones.