Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Bror

Hjälten firade som sin pappa – 33 år senare

Karl Sundström/TT

Publicerad 2024-07-06

Spaniens Mikel Merino tog ett varv runt hörnflaggan och firade exakt som sin pappa gjorde på samma arena för 33 år sedan.

Sådan far, sådan son.

Spaniens Mikel Merino blev oväntad hjälte i EM-kvartsfinalen mot Tyskland. Efter målet firade han som sin pappa gjorde 33 år tidigare på samma plats.

Den stekheta EM-kvartsfinalen mellan Tyskland och Spanien närmade sig en straffläggning på den kokande arenan i Stuttgart. Då lyfte den spanske inhopparen Dani Olmo iväg ett inlägg som en annan inhoppare, Mikel Merino, perfekt mötte med pannan och nickade in.

Merino firade sedan 2–1-fullträffen med en något annorlunda målgest. 28-åringen tog ett varv runt den ena hörnflaggan innan han sedan vrålade ut sin glädje.

Förklaringen? Hans pappa firade på exakt samma sätt på exakt samma arena 33 år tidigare.

– Det måste vara någonting med den här arenan som ger oss tur. Min pappa gjorde också mål här så det är en speciell arena för oss, sade Mikel Merino till AP.

Pappan Angel Merino gjorde sitt mål för klubblaget Osasuna i en Uefacupmatch mot Stuttgart i november 1991. Till spanska Cadena Ser sade han att han kände en ”enorm stolthet” när sonen Mikel gjorde sitt mål och firade så som han gjorde.

– Han ville få mig att se dålig ut, sade Angel skämtsamt.

– Han har redan överträffat mig och nu är det inte bara jag som har gjort mål i Stuttgart heller. Nu får jag bara vara tyst och ge honom en stor puss, det förtjänar han.

Pappa Angel spelade aldrig i landslaget och tillbringade flera säsonger i Osasuna. Sonen Mikel inledde sin karriär i samma klubb och spelar numera i Real Sociedad.

Hans avgörande mål mot Tyskland tog Spanien vidare till en semifinal mot Frankrike som spelas på tisdag.