Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Bror

Europajagande Hammarby tog nödvändig seger

Daniel Kihlström/TT

Uppdaterad 17.44 | Publicerad 16.57

Hammarbys Bazoumana Touré (till vänster) firar sitt segermål tillsammans med Jusef Erabi hemma mot bottenlaget Halmstad.

Hammarby jagar en plats i Europa nästa säsong.

Då var trepoängaren hemma mot bottenlaget Halmstad en nödvändighet.

– Att vi får ta poäng nu är jäkligt viktigt för oss, säger Jusef Erabi till Max efter 1–0-segern.

Bottenlaget Halmstad är i behov av poäng oavsett motstånd, men inledningsvis märktes det inte att det var en skillnad på 22 poäng mellan lagen inför mötet på Tele2 arena i Stockholm.

Hallänningarna hade tre sylvassa chanser till ett ledningsmål, men Hammarbymålvakten Warner Hahn svarade för tre kanonräddningar under den mållösa första halvleken.

”Inte bra alls”

– Det är inte bra alls. Vi släpper till för många chanser och det är våra misstag, säger Hammarbymittfältaren Tesfaldet Tekie till Max i paus.

Mittbacken Ibrahima Fofana hade en tung dag och Hammarbytränaren Kim Hellberg valde att plocka av guineanen till förmån för Pavle Vagic när den andra halvleken sparkades i gång.

Det blev bättre med Hammarbyögon efter paus och i den 53:e minuten föll segermålet. Josef Erabi misslyckades med ett avslut, men det blev till en perfekt passning till Bazoumana Touré, som skickade in 1–0 bakom Tim Rönning i bortamålet.

Hammarby tog över kraftigt efter ledningsmålet och hade två bollar i målramen, men något mer mål föll inte.

Segern gör att ”Bajen” är ny tabelltvåa på 47 poäng, men med en match mer spelad än Djurgården (46 poäng) och AIK (45). Malmö FF leder allsvenskan på 56 poäng och kan vid seger mot Värnamo på söndagen endast i praktiken hänga av Hammarby i kampen om SM-guldet.

För AIK och Djurgården väntar hemmamatcher mot Häcken respektive Kalmar under söndagen.

Tung förlust för Västerås

För Halmstad (24 poäng) innebär förlusten att laget är kvar på kvalplats, men där bakom jagar Kalmar (22 poäng) och Västerås (19).

Västerås var på väg mot en poäng borta mot mittenlaget Mjällby, men i den 88:e minuten avgjorde Tom Pettersson för hemmalaget med sitt 2–1-mål.

Efter helgens matcher återstår fyra omgångar av allsvenskan.

Rättad version: Tidigare uppgavs fel motstånd för Malmö FF i söndagens match.