Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Drömgolf av LIV-spelaren – leder på Europatouren

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2024-10-05 19.53

Kan steg mot en återförening av herrgolfen tagits på de skotska golfbanorna?

PGA-tourbossen Jay Monahan och LIV-chefen Yasir al-Rumayyan har tävlat mot varandra under Europatourtävlingen i Skottland.

En tävling som LIV-spelaren Tyrrell Hatton leder inför avslutningen efter att ha visat upp drömgolf under lördagen.

Totalt 14 golfspelare från LIV-touren – som ägs av Saudiarabiens statliga investeringsfond Pif – har peggat upp i Dunhill Links Championship i Skottland den här veckan.

Bland dem finns den forna världsettan Jon Rahm, Spanien, och engelsmannen Tyrrell Hatton. Duon ska egentligen ha betalt böter till Europatouren (numera DP World Tour) för sitt byte till LIV-touren, men båda spelarna har lämnat in en överklagan.

Tangerat banrekord

I väntan på att den ska behandlas är spelarna fria att spela på Europatouren och Hatton visade upp drömgolf under lördagen på St Andrews Old Course. Med en eagle, nio birdies och resten par noterades engelsmannen för 61 slag – elva slag under par och tangerat banrekord på den klassiska banan.

Det gör att Hatton – på –22 totalt – leder tävlingen med ett slag före belgaren Nicolas Colsaerts inför söndagens avslutning. Rahm ligger delad sjua på –15, vilket är ett slag bättre än främste svensk Jens Dantorp.

PGA-touren i USA och Europatouren har i 16 månader försökt nå en överenskommelse med LIV-touren som skulle kunna förena herrgolfen igen. Det är möjligt att förhandlingarna fortsatte på golfbanan i Skottland.

Förhandlade på banan?

Under tävlingen har PGA-tourens kommissionär Jay Monahan spelat i samma boll som Yasir al-Rumayyan, som är ordförande för den statliga investeringsfonden Pif och även chef för LIV-touren.

I tävlingen bildar proffsen även lag med amatörer, men varken Monahan eller al-Rumayyan får spela söndagens sista runda. Deras lag var långt ifrån att klara kvalgränsen.