Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

AIK-tränarens mardröm – drömdebut för Larsson

David Hjorter/TT

Publicerad 2024-07-07

Drömstart för Stefan Larsson. Mardrömsstart för Henok Goitom.

Den nye, tillfällige Kalmar FF-tränaren ledde laget till en 2–1-seger i debuten på bortaplan mot ett utbuat AIK, där Alexander Milosevic och John Guidetti gjorde comeback.

I mitten av juni tog Henok Goitom, vanligtvis assisterande tränare i AIK, över efter norrmannen Henning Berg som sagt upp sig. Några dagar senare tog Stefan Larsson, tränare för Kalmar FF:s P19-lag, över efter dansken Henrik Jensen som köptes loss som ny assisterande tränare i Championship-laget Burnley.

På söndagseftermiddagen möttes de båda tillfälliga tränarna på Friends arena i Solna, som på fredag byter namn till Strawberry arena, och det var bortalagets tränare som fick med sig samtlig tre poäng.

Kalmar lyfte därmed från nästjumboplatsen i allsvenskan upp till kvalplats med en match mer spelad än IFK Norrköping som tar emot Djurgården på måndag.

”Prekärt läge”

– Vi är fortfarande i ett prekärt läge där vi behöver maximera, optimera – kalla det vad man vill – varje dag, varje träning. I dag ser vi stundtals att vi är på rätt väg, säger Stefan Larsson och fortsätter:

– Killarna ska verkligen ha en eloge för sättet de tar sig an an matchen. Det är inte bara att gå ut och möta AIK här på Friends hemma i en omstart och göra de delarna vi har pratat om.

Kalmar tog ledningen genom Jacob Trenskow i den 34:e minuten en svepande långboll från norske mittbacken Lars Sætra.

AIK, som buades ut av hemmapubliken både efter den första halvleken och efter matchen, hade dessförinnan fått ett mål tveksamt bortdömt för offside i den 24:e minuten.

Salétros utbytt fotskadad

I andra halvlek ökade hemmalaget trycket framåt, trots att spelmotorn och landslagsspelaren Anton Salétros behövde bytas ut med en fotskada.

I den 63:e minuten kvitterade Ioannis Pittas till 1–1 med sitt åttonde allsvenska mål för säsongen och klev upp på delad andraplats i skytteligan bakom Malmö FF:s Isaac Kiese Thelin.

I 75:e avgjorde Kalmar matchen när Sotirios Papagiannopoulos inte fick bort Simon Skrabbs boll in i AIK:s straffområde. Robert Gojani höll sig påpassligt framme och satte 2–1 inför det hundratalet tillresta bortasupportrarna i ena kurvan och avgjorde med sitt första allsvenska mål i år.

I den 79:e minuten byttes John Guidetti in för nya tabelltian AIK efter en lång skadefrånvaro till publikens jubel, men hade knappt bollen under den kvart han spelade.

– Vi kanske inte borde förlora matchen just i andra halvlek. Då kanske vi är det bättre laget. Men så är fotboll ibland. Man kan inte börja matchen med att kasta bort 45 minuter som vi gjorde. Då blir det tufft, säger anfallaren och fortsätter:

– Jag håller fortfarande på att bygga upp mig och krigar på. Det känns jättebra. Kroppen känns bra, det är någonting positivt. Man får försöka hitta de små positiviteterna man kan. Men det är en tuff dag, det är tråkigt.