Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Publiken bar fram Kalla till pallen

Uppdaterad 2019-07-14 | Publicerad 2017-01-21

Skidor. Den blågula storpubliken i Ulricehamn fick valuta för pengarna.

Hemmahoppet Hanna Falk blev åtta - och Charlotte Kalla nådde hela vägen till pallen.

– Det känns jätteskönt, säger hon efter tredjeplatsen.

Inramningen höll VM-klass när skidvärldscupen kom till Ulricehamn. Då passade Charlotte Kalla på att visa att även hon närmar sig VM-formen.

På regerande världsmästardistansen 10 kilometer fristil åkte Kalla i mål som trea. Hon var 25 sekunder bakom segraren Marit Björgen - som vann före Krista Pärmäkoski - och ynka 0,8 sekunder före fyran Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– När jag kommer in i åkningen känns det så kul att få ta i och känna att det svarar. Att hamna i tröttheten och kunna stå ut med den hela vägen in i mål betyder mycket, säger Kalla.

"Extra glad"

Åskådarna kantade spåren och för Charlotte Kalla var det svårt att uppfatta hur hon egentligen låg till. De svenska ledarnas information nådde helt enkelt inte fram bland publikvrålen. Ett tag under loppet trodde Kalla att hon bara låg på 14:e plats, men efteråt konstaterade hon att ledarna förmodligen hade ropat att hon var 14 sekunder efter.

– Jag fick höra att jag åkte bra på slutet, men det var svårt att veta vilken placering jag hade, säger hon.

– Det var först när Marit och Hanna (Falk) kom fram och gav mig en kram som jag förstod att jag blev trea. Jag blev extra glad då, det stämde mer med hur det kändes.

Charlotte Kalla har haft en stökig säsong, som började med hjärtproblem i VC-premiären i Ruka. För rumskamraten och Ulricehamns-åkaren Hanna Falk har säsongen däremot innehållit framgång efter framgång, med bland annat fyra pallplatser i sprint. I hemmaspåren blev Falk nu åtta, hennes klart bästa distanslopp någonsin i världscupen.

– Det var galet, säger 27-åringen om känslan att åka på hemmaplan.

– Jag har legat och nästan vibrerat på sängen och bara velat åka ut och köra, jag är väldigt nöjd att jag pallade trycket.

TT: Hur mycket hjälpte publiken?

– Svårt att säga, men på sista varvet när man är trött så förs man ju fram av publiken. Det var riktigt högljutt där ute i skogen, ett stort bröl.

Stafett härnäst

På söndagen väntar stafett 4x5 kilometer och Hanna Falk framstår mer och mer som en het kandidat till det svenska stafettlaget i VM. Som allroundåkare är hon aktuell både i klassiskt eller skejt.

Stafetten på Lassalyckans skidstadion är den sista i världscupen inför VM.

– Det blir stort att åka en stafett för Sverige i morgon, jag har liksom aldrig varit påtänkt för stafett tidigare.

TT