Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Tomassons trupp: Skador stör inför Nations League

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 13.29

Några spelare ut, några in.

Frågan är hur de troliga ändringarna i truppen påverkar landslagets slagstyrka.

Mycket talar för att förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson får spela in ett nytt mittbackspar mot Slovakien.

Tomasson presenterar sin trupp inför Nations League vid lunchtid på onsdagen. Då kommer besked om han och Hugo Larsson lagt kontroversen vid förra samlingen bakom sig och om mittfältaren är med i truppen.

Fler nyheter väntar. Ett koppel spelare dras med mer eller mindre allvarliga skadebekymmer samtidigt som några spelare som saknades i september lär göra tummen upp till dansken.

Här är några frågetecken:

+ Robin Olsen, målvakt.

Har inte gjort en spelminut den här säsongen i Aston Villa och missade landskamperna mot Azerbajdzjan och Estland i september. Nu saknades veteranen inte. Viktor Johansson visade sig vara en fullgod ersättare och fick sitt genombrott i landslaget.

Hjärnskakning och lårskada

+ Ludwig Augustinsson, försvarare

Drabbades av en hjärnskakning med klubblaget Anderlecht för två veckor sedan och har inte funnits med i en matchtrupp sedan dess.

+ Isak Hien, försvarare

Italienska medier uppger att Atalantas mittback är lårmuskelskadad och behöver tre veckor på sig för att bli kvitt problemet. I så fall missar han landslagssamlingen.

+ Alexander Isak, anfallare

Missade Newcastles toppmatch mot Manchester City i helgen på grund av en bruten tå. Inte heller med i truppen mot Wimbledon i i ligacupen. Just nu är Isak ett stort frågetecken. Det är ingen garanti att han ansluter även om han tas ut i landslagstruppen. Om han är delaktig i mötet med Everton på lördag lär bli avgörande.

Lindelöf tillbaka

Några positiva besked:

+ Victor Nilsson Lindelöf, försvarare

Är i full träning igen sedan en tid och ingick i söndags i Manchester Uniteds trupp mot Tottenham.

+ Emil Krafth, försvarare

Missade senaste samlingen men är tillgänglig igen. På bänken senast för Newcastle.

+ Emil Forsberg, mittfältare

Också tillbaka efter skada. Avbytare i det New York Red Bulls som kvaddades (1–5) i derbyt mot New York City.

Landslaget måste vinna gruppen i C-divisionen för att klättra i Nations Leagues seriesystem. En gruppseger kan också ge en extra chans att nå VM-slutspelet i Nordamerika 2026.

Slovakien i Bratislava den 11 oktober är nyckelmatchen. Poäng i den och landslaget sätter sig i ett gott läge inför de återstående tre matcherna, med bland annat hemmaretur mot Slovakien i november.