Repetition i fokus för Anderssons landslag

Publicerad 2017-06-04

Fotboll. Janne Andersson vill ta vid där förra samlingen slutade.

För att lyckas med det väntar en hel del repetition.

– Vi ska ta med oss de "braiga" känslorna, säger Sverige förbundskapten inför fredagens VM-kvalmöte med Frankrike.

För Janne Andersson handlar landslagssamlingens första dag om fem olika möten. Förbundskaptenen inleder med två olika genomgångar med övriga ledare, sedan följer en presskonferens och ett välkomstmöte med spelarna för att mot kvällen rundas av med ytterligare ett snack med spelarna.

Samtliga tillfällen är viktiga på olika sätt.

Men det är främst dagens sista punkt som Andersson lyfter fram.

– Vi gjorde en bra samling senast, med bra matcher mot Vitryssland och mot Portugal. Min ambition, tillsammans med övriga ledare, är att kliva på där vi klev av efter matchen mot Portugal, säger han.

– Nu har det gått två månader sedan dess men vi ska påminna spelarna om det som var bra, vi ska ta med oss de "braiga" känslorna till den här samlingen.

Positiva bilder

Samlingen som Andersson refererar till är den som landslaget hade i slutet av mars. Då fick Sverige hela 4-0 hemma i VM-kvalet mot Vitryssland och följde sedan upp med en sen vändning i träningsmatchen borta mot Portugal (3-2).

För att hitta tillbaka till känslan handlar samlingsstarten precis som alltid av två liknande träningspass, första träningen handlar om defensiven och andra om offensiven.

Vid sidan av det sker flera möten, först i grupp och sedan individuellt.

– Det är mycket bilder från de senaste matcherna, och det är för att ge spelarna positiva bilder. Ska vi träna försvarsspel så visar Peter (Wettergren, assisterade förbundskapten) ett antal olika försvarsbilder där vi gör det bra, säger Andersson.

– Sedan jobbar vi individuellt. Peter går runt med en liten "padda", sätter sig ner med spelarna och går igenom spelsekvenser. Det handlar om att förstärka mycket av det vi har gjort som har varit bra, så att vi får in rätt bilder i huvudet.

"Repetera grunderna"

En stor del av arbetet handlar om att på nytt gå igenom hur landslaget ska vara och hur de ska agera i vissa situationer.

– Spelarna kommer från 20 olika klubbar, de har nu varit i väg två månader och kanske spelat tio matcher och haft 50 träningar i sin miljö. Nu kommer de hit, och då gäller det att få in dem i vårt tänk. Då gäller det att repetera grunderna i hur vi vill spela, säger Andersson.

– Det gäller att hitta tillbaka till tryggheten, att de känner igen sig och vet hur vi ska spela.

TT: Hur ska ni då spela mot Frankrike på fredag?

– Det är ingen hemlighet att vi måste vara välorganiserade försvarsmässigt, vi måste göra en stark kollektiv insats men också ha klar idé när vi vinner boll.

– Möter man ett lag som Frankrike, som är ett av världens bästa landslag, får man acceptera att de har lite mer boll. Det får man leva med. Men när vi vinner boll måste vi ha idéer om vad vi ska göra.

TT

Följ ämnen i artikeln