Hoppet ökar för Vasaloppet

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2020-10-14

Starten av Vasaloppet 2020.

Regeringen har bett Folkhälsomyndigheten att se över om det går att möjliggöra lopp på väg, vatten och i skogen. Det öppnar för att tävlingar som Vasaloppet ska kunna genomföras trots coronapandemin.

"Äntligen", kommenterar Riksidrottsförbundet (RF).

Ett viktigt verktyg i kampen mot covid-19 är begränsningarna av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Men restriktionerna ska samtidigt inte vara mer ingripande än vad som behövs, påpekar man vidare, och därför ges nu Folkhälsomyndigheten i uppdrag att analysera möjligheterna för att fler smittsäkra arrangemang ska kunna genomföras.

"Drabbas hårdare för varje dag"

Det handlar bland annat om motion- och idrottsverksamhet utomhus, något som kan öppna för tävlingar som Vasaloppet. Det klassiska skidloppet behöver, liksom ett stort antal utomhustävlingar inom exempelvis löpning, cykel, triathlon, segling och skidor, undantas från rådande begränsningar för att kunna bli av.

"Vi måste begränsa smittspridningen, men restriktionerna ska inte vara mer ingripande än vad som behövs och inte heller pågå under längre tid än vad som är nödvändigt. Regeringen vill så snart det är möjligt lätta på de nuvarande restriktionerna", säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP).

Beskedet möts av glädje från idrottsrörelsen.

"Äntligen. Det har gått två veckor sedan regeringen först nämnde att detta skulle ske. Idrotter, föreningar och arrangörer drabbas hårdare och hårdare för varje dag som går. I dag kan inte lopp eller tävlingar med fler än 50 deltagare arrangeras fast tävlingsområdet är 9 mil mellan Sälen och Mora eller 30 mil runt Vättern", säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Redovisas 1 november

Uppdraget ska redovisas en första gång den 1 november och sedan den 1 december. Därefter sker redovisning senast den 15:e varje månad, med start i januari 2021.

"Det är bra att regeringen nu tar ett steg till. Men det går för sakta. Här måste regeringen ge möjlighet för idrotten att på ett smittsäkert sätt kunna erbjuda tävling i skog, på väg och på vatten. Det är oerhört viktigt för vår folkhälsa och måste ske skyndsamt", säger Björn Eriksson.

Följ ämnen i artikeln