Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Orvar

"Nog den största matchen i min karriär"

Isac Lifvakt/TT

Publicerad 05.45

Cathinka Tandberg, till höger i bild, med lagkamraten Smilla Vallotto. Arkivbild.

Hammarby tar emot storklubben Benfica i kvalet till Champions League.

Cathinka Tandberg, ”Bajens” nya anfallsstjärna, beskriver matchen som ”en av de största i karriären”.

Den portugisiska storklubben ligger på tionde plats i Uefas världsrankning, jämfört med Hammarby som ligger på plats 91.

Cathinka Tandberg värvades nyligen från Linköping. Hittills har hon gjort sju mål på sex matcher i Hammarby. Hon beskriver matchen mot Benfica som:

– En dröm. Man har drömt om att spela i Champions League sedan man var liten så det ska bli väldigt roligt. Förhoppningsvis får man ha kvar samma bra känsla efter matchen också, säger hon till TT efter lagets sista träning inför matchen.

Enligt norskan är matchen en av de största i hennes karriär.

– Med tanke på hur mycket folk som kommer och att vi möter Benfica så är det nog den största matchen i min karriär, den ligger högt däruppe i alla fall.

”Mer nervöst än vanligt”

Tandberg har redan hunnit skörda stora personliga framgångar. Till exempel vann hon damallsvenskans skytteliga i fjol. Ändå beskriver hon att nerverna är påtagliga inför Champions League-mötet.

– Det här betyder mycket för laget. Det är en stor match och vi har press på oss att vinna. Man märker att det är lite mer nervöst än vanligt, det blir ju så när det är vinna eller försvinna på det här sättet. Men jag tror att det är viktigt att man vänder det till något positivt i stället, och att man försöker bygga upp en positiv stämning inom laget.

Hur man stillar nerverna menar Tandberg är högst personligt. Hon förklarar att hon själv fokuserar på att spara energi till matcherna.

– Det är lite olika vad folk i laget gör för att hantera nervositet. Jag själv gillar att lyssna på musik och försöka lugna ner mig själv, annars har jag så mycket energi. Jag försöker spara den till planen i stället. Man får bara försöka att inte stressa upp sig.

”Väldigt taggade”

Tandberg berättar att lagets energi är hög efter den senaste 5–0-krossen mot Brommapojkarna.

– Vi hade en otroligt bra match mot BP senast, sedan hade vi också en otroligt bra träning med mycket energi. Alla verkar väldigt taggade så det ska bli väldigt kul att möta Benfica. Men det viktigaste är att vi själva gör en bra match, gör vi det tror jag att vi kan vinna.

Mötet är det första av två matcher. Returmatchen spelas på Benficas hemmaplan.