Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Karlsson om ryska åkare: "Är ett dilemma"

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 18.59

Ryska längdskidåkare bör fortsatt vara avstängda från världscupen och mästerskap, anser den svenska stjärnan Frida Karlsson.

Samtidigt undrar hon hur det är med åkarna i Ryssland.

– Tävlar de? Har de lagt av? Man vet ingenting egentligen, säger 25-åringen.

Åkare från Ryssland och Belarus har inte fått tävla i skidornas världscup sedan Rysslands fullskaliga invasionskrig mot Ukraina i februari 2022.

Så bör det förbli, anser storstjärnan Frida Karlsson.

– Den här frågan är ett dilemma. Det är jättesynd om individerna, men samtidigt är det ingen skillnad i samhället nu. Så jag förstår inte varför vi skulle göra någon skillnad rent regelmässigt nu heller, säger Karlsson till TT under höghöjdslägret i italienska Lavazé.

”Har de lagt av?”

Är det en fråga ni pratar om i landslaget?

– Nej, det skulle jag inte säga. Mer än att vi då och då kan fundera över hur läget är med de ryska åkarna nu. Man har inte koll. Vad gör de? Tävlar de? Har de lagt av? Det är helt blankt för oss. Man vet ingenting egentligen.

Landslagskamraten Ebba Andersson litar på att ledande personer i Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) fattar rätt beslut.

– De välkomnas tillbaka när tiden är inne för det. Det finns många andra som är rätt personer för att bestämma, säger Andersson.

Under längdlandslagets läger i Trondheim i augusti rådde till viss del delade meningar.

– Man har nästan blivit van vid att de inte är med. Det är hemskt men samtidigt är skidorna en sådan liten sport så jag tror att i slutändan kommer vi ändå att behöva ryssarna i sporten, sade Calle Halfvarsson.

”Inget har förändrats”

Linn Svahn uppgav att hon ville hålla ryssarna utanför så länge kriget pågår.

– Min åsikt är att inget har förändrats och därför ska ingen förändring göras, sade Svahn.

Karin Mattsson avgick i slutet av augusti som ordförande i Svenska skidförbundet, men i somras uttryckte hon en oro för att IOK (Internationella olympiska kommittén) skulle sätta press på Fis om att tillåta ett ryskt deltagande i vinter-OS 2025 i italienska Milano och Cortina.

– Ja, jag är orolig. Absolut, eftersom risken finns ju, sade Karin Mattsson.

Enskilda ryska och belarusiska idrottare fick delta i sommarens OS i Paris under neutral flagg och med krav på neutralitet, men inte i alla idrotter. Exempelvis friidrotten har stängt ute idrottare från länderna helt och hållet.

Följ ämnen i artikeln