Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Pampen slutar: "Tondöv mot aktiva"

Karl Sundström/TT

Publicerad 05.30

Internationella olympiska kommitténs (IOK) ordförande Thomas Bach avgår nästa år.

Något som glädjer skidskytten Sebastian Samuelsson.

– Han känns lite tondöv mot aktiva tycker jag, säger han.

Samuelsson har länge varit kritisk mot Thomas Bachs ledarskap. Bland annat för hans, enligt Samuelsson, alldeles för vänskapliga attityd mot Ryssland och Belarus.

I samband med OS i Paris meddelade Bach att han slutar när hans nuvarande mandat går ut i mars nästa år. En IOK-ordförande får sitta i högst tolv år, vilket Bach har gjort nästa år. Men flera medlemmar har tidigare föreslagit att detta ska ändras för att den 70-årige tysken ska kunna sitta kvar ännu längre.

Något som fick Samuelsson att rasa:

”12 år har varit 12 för många. Det räcker med Bachs ledarskap nu”, skrev han på X.

Kritiken: ”Helt absurt”

Spola fram ett knappt år och det står klart att det inte blir mer än tolv år. Samuelsson är lättad.

– Jag tycker att det är en självklarhet. Jag vet inte i vilken annan organisation eller politiskt i vilket annat land där man börjar förlänga mandatperioder… Det är helt absurt i min värld, säger Samuelsson.

Han tillägger:

– Sen tycker jag att Thomas Bach har varit en dålig ordförande för IOK. Jag ser fram emot att det blir någon ny.

Varför tycker du att han har varit en dålig ordförande?

– Jag tycker att han har haft en alldeles för svag position gentemot Ryssland och nu framför allt kring kriget och innan det kring dopningen. Att han inte har kunnat hantera de två frågorna på ett bra sätt. Han känns lite tondöv mot aktiva tycker jag.

Ersätts av Coe?

Internationella friidrottsförbundets ordförande Sebastian Coe ses som den mest troliga efterträdaren. Till skillnad från IOK har Coe valt att helt stänga dörren för ryssar och belarusier inom friidrotten.

Samuelsson tror att Coe vore ett bra alternativ.

– Jag ska erkänna att jag inte vet allt om honom. Men av det jag har hört och känner till så tycker jag att han känns som en bra kandidat. Han har gjort mycket för friidrotten och varit tuff mot ryssarna. Det här med dopningsfrågan har han varit tydlig i tidigare.

Följ ämnen i artikeln