Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Alm: "Vi är fortfarande i en prekär situation"

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2024-09-16 22.14

Krisstämpeln som satts på IFK Norrköping har funnits där konstant den här säsongen.

Början trycket blekna?

– Vi är fortfarande i en prekär situation, säger tränaren Andreas Alm.

Hammarby på Tele 2 arena ses av åtskilliga spelare som en av årets svåraste bortamatcher.

Den blir inte lättare av att Kim Hellbergs gäng radat upp förlustfria matcher sedan i somras och just nu är allsvenskans poängmässigt näst starkaste lag.

Trots det grejade Norrköping 1–1, mycket tack vare att ingen gav upp, men också för att många visade en klass och kaliber som förtjänade poäng.

– Som alltid, som i alla fotbollsmatcher genom åren, kvitterar du på slutet är det en segerkänsla, säger Alm.

IFK Norrköping, indraget i bottenstriden sedan i april, har som förening upplevt ett hela havet stormar med avgångskrav på styrelsen, ett extra årsmöte som valt ny valberedning och det ena med det andra.

Ekonomiskt pekar dessutom resultatet mot en förlust på 30 miljoner kronor. En av svensk klubbfotbolls mest anrika klubbar har mått betydligt bättre, på planen och i boksluten.

”Fixa galant”

Kim Hellberg är tämligen säker på att det spelas allsvensk fotboll på ”Parken” även 2025.

– Det tror jag att de kommer att fixa galant, men jag är inte den bästa på att tippa.

Hellberg, från Norrköping, behöver inte vara artig. Norrköping tar tagit sig samman när det krävdes som mest – och så har man i spelare som dansken Vito Hammershöy-Mistrati kapital att kasta in när det krisar.

Tre gånger i år har han räddat poäng i slutet av matcherna.

– Han vill absolut spela, han är inte nöjd att stå utanför laget, men den energi han visar på träningar... det är ganska lätt att se möjligheter för honom när det är dags för byten. Han är bra på returer, han har näsa för poäng. Just där är han farlig, säger Andreas Alm.

”Kommer att bli tufft”

Själv säger Hammershöy-Mistrati:

– Jag jobbar på för att bli en stjärna i allsvenskan. Jag behöver ingen förklaring till att jag inte spelar mer. Jag är 32 år.

Vad talar för att IFK Norrköping spelar allsvenskt nästa säsong?

– Vi har ett bra lag, vi jobbar jättehårt på träning varje dag. Men det kommer att bli tufft. Jag vill inte står här och säga vi är ett allsvenskt lag nästa säsong, men jag hoppas och tror att vi är det, säger Hammershöy-Mistrati.

Andreas Alm:

– Vi är kvar i en prekär situation, vi har en poäng mer, vilket är bra, men vi har flera svåra matcher framför oss som vi ska ta oss an.

Närmast Elfsborg borta på torsdag.