Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

"Största medaljhoppet" tvekar om distans

Publicerad 2017-02-21

Friidrott. 1 500 eller 3 000 meter?

Formstarka Meraf Bahta har inte bestämt sig för vilken distans hon ska springa på inomhus-EM i Belgrad i nästa vecka.

– Hon är vårt största medaljhopp, säger förbundskaptenen Karin Torneklint till TT.

27-åriga Meraf Bahta har både EM-guld (2014) och -silver (2016) på 5 000 meter utomhus och blev i somras OS-sexa på 1 500 meter. Hällelöparen har visat fin form under vintern - och i helgen, vid en gala i Birmingham, noterade hon nordiskt rekord på 3 000 meter.

Bahta är Europatrea på såväl 1 500 som 3 000 meter inomhus, men vad hon springer på EM i Belgrad återstår alltså att se. I väntan på beslut har förbundskapten Karin Torneklint valt att ta ut Bahta på båda distanserna.

– Hon kommer säkert att kolla på vilka som är anmälda och var hon har störst chans att ta medalj. Hon är vårt största medaljhopp, skulle jag vilja säga, säger Torneklint.

TT: Oavsett distans?

– Ja, säger Torneklint, som själv gissar att Bahta väljer 1 500 meter.

Bengtsson aktuell

Efter att ha tagit ut 15 aktiva förra veckan kompletterades den svenska EM-truppen med ytterligare sju namn på tisdagen. Men ännu är den inte definitiv. Exempelvis kan mångkamparna - vars uttagning bygger på rankningen både inomhus och utomhus - Fredrik Samuelsson och Bianca Salming få varsin inbjudan från Europeiska friidrottsförbundet.

Och även om anmälningen stänger på fredag den 23 februari går det att utöka truppen - men bara via mejl - efter inne-SM i Växjö nu till helgen, om någon svensk klarar EM-gränsen.

Bland jokrarna finns Daniel Ståhl i kula - och stavhopparen Angelica Bengtsson, som trots att hon inte har hoppat i år kan vara aktuell via en inbjudan.

– Hon tränade hopp i dag, så vi får se hur hon känner sig, säger Karin Torneklint.

Tror på tre medaljer

På inomhus-EM i Prag 2015 tog Sverige tre medaljer: Michel Tornéus (guld) och Andreas Otterling (brons) i längdhopp och Angelica Bengtsson (brons) i stav. Karin Torneklint tror på lika många medaljer i Belgrad.

– Absolut. Jag tycker det är jättemånga spännande och det är många som kan skrälla, tror jag, säger hon.

TT

Följ ämnen i artikeln