Dagens namn: Frans, Frank

Glödhet Botheim sköt MFF till segern i Baku

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2024-10-03 20.44

Malmö FF-anfallaren Erik Botheim firar ett av sina två mål när norrmannen sköt Malmö till en 2–1-seger borta mot Karabach i Baku, Azerbajdzjan.

Malmö FF reste sig från käftsmällen i Europa League-premiären förra veckan.

Norrmannen Erik Botheim hade en gyllene kväll i Baku när MFF tog en meriterande seger mot Karabach.

– Det är starkt att vinna på bortaplan i Europa, säger tvåmålsskytten till Disney+ efter 2–1-segern.

För en vecka sedan förlorade Malmö FF Europa League-premiären hemma mot Glasgow Rangers med klara 0–2.

Då var det många som undrade om allsvenskans suverän – Malmö leder med tio poäng med fem matcher kvar att spela – skulle kunna hävda sig i Europa denna höst.

Nu väntade dessutom Karabach på bortaplan i den andra av åtta grundseriematcher – klubben från Azerbajdzjan som har nått elva raka europeiska gruppspel.

Snabb replik

Det började inte direkt bra på Tofiq Bähramov-stadion i Baku heller. Redan efter en kvart kunde brasilianaren Juninho enkelt sprinta ifrån MFF-mittbacken Pontus Jansson och placera in ledningsmålet bakom bortamålvakten Johan Dahlin.

Repliken kom i princip omgående. Blott fyra minuter efter baklängesmålet stötte Malmöanfallaren Erik Botheim – i höjd med straffpunkten – in kvitteringen på volley efter ett fint inlägg från Gabriel Busanello.

Malmö var nära att ordna 2–1 i slutskedet av halvleken, men Fabijan Buntić i hemmamålet svarade för en lysande benparad på Isaac Kiese Thelins avslut.

Tidigt ledningsmål

Utökningen kom i stället direkt efter pausvilan och det var återigen norrmannen Botheim som höll sig framme. Blott 70 sekunder in på den andra akten placerade han in 2–1 vid den bortre stolproten.

Då hade Malmö redan tvingats byta målvakt. Dahlin kom aldrig ut för spel i den andra akten och i stället tog Ricardo Friedrich plats mellan stolparna.

Ju längre halvleken led, desto mer tog Karabach över bollinnehavet. Den bästa kvitteringschansen kom i slutskedet, men Abdellah Zoubirs avslut tog i stolpen och MFF kunde hålla undan till seger.

– Vi gör en fantastiskt taktisk match. De senaste matcherna har jag byggt upp formen igen och det är fint att göra mål, men i dag vill jag hellre snacka om laginsatsen, säger Erik Botheim.

I nästa omgång den 24 oktober tar Malmö emot grekiska Olympiakos på hemmaplan.