Tredje raka titeln för Sevilla

Uppdaterad 2016-05-19 | Publicerad 2016-05-18

Fotboll. Bara sjua i La Liga. Men kungar i Europa League.

Sevilla tog sin tredje raka titel i Europa League efter finalseger över Liverpool med 3-1.

I sin jakt på ännu en titel i Europa League inledde Sevilla bäst på St Jakob-Park i Basel. Laget hade bäst tempo i början, anförda av Steven N'Zonzi på mittfältet och Kevin Gameiro sysselsatte man Liverpool-försvaret.

Men Liverpool - åtta i Premier League - började hitta ytor på Sevilla vänsterflank och i 35:e minuten kom målet som förändrade matchbilden. Daniel Sturridge slog till snabbt och mycket snyggt med vänsterfotens yttersida och bollen letade sig in vid David Sorias bortre stolpe. Efter ledningsmålet tog Liverpool över och Sevilla fick andas ut när svenske domaren Jonas Eriksson blåste av första halvlek. Liverpoolspelarna tyckte Eriksson kunde ha blåst straff för någon av de handssituationer som Sevillaspelare var inblandade i.

– När alla beslut går emot en är något fel, sade Liverpools manager Jürgen Klopp, som dock inte skyllde förlusten på domaren.

– Vi tappade helt vårt eget spel. Det visar att vi inte utvecklats som vi hade hoppats. Vi måste se det här som en erfarenhet. Jag är säker på att vi kommer att bli starka. Men det är besvikelse och frustration i kväll.

Snabb replik

Sevilla återtog kommandot i rekordfart i andra halvlek - efter 17 sekunder. Liverpools vänsterback Alberto Moreno nickrensade dåligt, Mariano Ferreira tråcklade sig igenom på högerkanten och hittade Gameiro som från nära håll tryckte in 1-1.

Gameiro fick en ny chans minuterna efteråt, men då hann Liverpools mittback Kolo Touré emellan i sista stund. I 60:e minuten kom chansen plötsligt, men en helt fri Gameiro borde ha satt bollen i mål i stället för på Liverpools målvakt Simon Mignolet.

Coke avgjorde

Målet kom i 64:e minuten. Coke avslutade ett mönsteranfall med att smälla in 2-1.

Spanjorens andra mål, bara sex minuter senare, var inte lika självklart. Det tog en stunds diskuterande innan Eriksson godkände målet. Skottet var bra, men spanjorens offsideläge upphävdes tack vare att han fick bollen via en Liverpoolspelare. Lagkaptenen var inte helt tippad som matchhjälte. Coke hade gjort 13 mål på 169 matcher i Sevilla före finalen.

Sevilla tog sin femte triumf totalt i turneringen. Och det kan faktiskt bli en säsongsdubbel. På söndag väntar Barcelona i den spanska cupfinalen.

– Vi är det lag som mest av alla ville vinna den här turneringen. Det här kunde jaa inte drömma om. Nu måste vi njuta och sedan förbereda oss för den spanska cupfinalen, säger målvakten David Soria.

Liverpool får vänta på sin första stora titel sedan Champions League-segern 2005. Och Jürgen Klopps bistra finalfacit förlängdes. Liverpools manager har sedan 2013 lett lag i fem stora finaler - och förlorat alla fem. Senast med Liverpool - ligacupfinalförlusten mot Manchester City efter straffar.