Guide: Stjärnorna saknas när OS sparkar i gång

David Hjorter/TT

Publicerad 05.15

Kylian Mbappé hade varit en av OS största stjärnor om han varit med. Men säsongsuppladdningen med nya klubben Real Madrid är prioriterad. Arkivbild.

Hundra år efter att Paris arrangerade sommar-OS senast är det dags för huvudstaden att få idrottsvärldens blickar riktade mot sig på nytt.

I dag inleds OS över hela Frankrike med herrarnas fotbollsturnering som saknar EM-stjärnorna Kylian Mbappé och Lamine Yamal – men Copa América-vinnaren Julián Álvarez är med.

Tv: Eurosport 14.30–23.07. Strömmas på Max och delvis på Discovery+.

+ OS sparkar i gång – Mbappé saknas

Värdnationen hade gärna haft med storstjärnan Kylian Mbappé när OS i dag drar i gång med herrarnas fotbollsturnering, för Frankrikes del med match mot USA i Marseille. Inför EM-premiären mot Österrike, där Mbappé senare bröt näsan, tidigare i sommar var den 25-årige stjärnanfallaren, som värvades till Real Madrid före EM, tydlig med att det inte skulle bli något spel i hemma-OS.

– Min klubbs ställning är väldigt tydlig, och jag har accepterat att jag inte kommer att vara där. Jag förstår klubbens ställning eftersom jag är ett nyförvärv. Jag hoppas att dem (Frankrike) vinner, sade Mbappé om OS enligt Eurosport.

+ ... men inte Álvarez och Hakimi

Trots stjärnavhoppen återfinns några profiler i turneringen. Argentinas anfallsstjärna Julián Álvarez, VM-guldmedaljör 2022 och färsk Copa América-vinnare, och Marockos ytterbacksprofil Achraf Hakimi, uttagen i världslaget i VM när Marocko tog sig till semifinal, är på plats i Frankrike med i sina respektive landslag trots långa säsonger med klubblagen Manchester City och Paris Saint-Germain.

+ Åldern inne – ingen Yamal

Herrarnas OS-turnering i fotboll är en U23-turnering, men några överåriga spelare får tas ut i varje lag. Spanien saknar Lamine Yamal, Barcelonas 17-åring som slog igenom stort under EM och har åldern inne för att vara med i ordinarie trupp.

– OS är en av de finaste turneringarna du kan spela, men jag har massvis av minuter i kroppen. Jag vill ha en väldigt lång karriär och jag hade blivit väldigt arg på mig själv om något hade hänt mig om jag dubblat, säger han enligt FourFourTwo som hänvisar till Onda Cero.

– -

Tidsprogram (15.00–23.00)

FOTBOLL: herrar, gruppspel: grupp A, Guinea–Nya Zeeland (19.00, Nice), Frankrike–USA (21.00, Marseille), grupp B, Argentina–Marocko (15.00, Saint-Étienne), Irak–Ukraina (19.00, Lyon), grupp C, Uzbekistan–Spanien (15.00, Paris), Egypten–Dominikanska republiken (17.00, Nantes), grupp D, Japan–Paraguay (19.00, Bordeaux), Mali–Israel (21.00, Paris).

RUGBY: herrar, sju spelare, gruppspel (från 15.30, Saint-Denis, Paris).