Obekväm OS-start tvingar Sverige till Ikea

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 15.33

Inga munskydd, inget morgonspottande och en frihet att röra sig som man vill.

De svenska handbollsdamerna har landat i Paris och saknar egentligen bara en sak från OS i Tokyo.

Sängarna.

Säkerheten i Paris är rigorös. Stadskärnan är till stora delar avstängd inför den förväntat spektakulära OS-invigningen längs Seinefloden på fredag. På gatorna viner den ena blåljustjutande polisbilen efter den andra förbi, till synes mest för att markera närvaro.

Ändå upplever de svenska handbollsdamerna, som tjuvstartar OS mot Norge på torsdagskvällen, en frihetskänsla.

Skillnaden mot Tokyo för tre år sedan är enorm, konstaterar spelarna när de på tisdagen, som första blågula OS-idrottare, träffar medier på Sweden arena, som fungerar som samlingsplats för den svenska truppen, sponsorer, medier och gäster i Paris.

– Det var så himla extremt då, och fokus på så mycket annat än bara sport. Det var ansiktsmask och handskar och allt var inglasat och man var tvungen att spotta i en kopp varje morgon för att kolla om man hade covid. Det var förfärligt, säger mittsexan Linn Blohm.

Dålig sömn

Pandemispelen i Japan var en prövning på många sätt. Ett OS utan publik var en besynnerlig upplevelse och coronabubblan innebar även utmaningar för de idrottare som ville, men inte kunde, ha familjen på plats.

Nästan allt är bättre nu. Tills man frågar spelarna om sängarna i OS-byn.

– De är ... hårda, säger Jamina Roberts om sovplatserna, där stommarna är tillverkade av kartong.

För hårda, visade det sig.

På tisdagen skickade handbollslandslaget en shoppingpatrull till Ikea i den franska huvudstaden för inhandling av nya bäddmadrasser.

– Problemet är inte att det är en pappsäng, det är helt fine, det är ju bara en stomme. Men det är madrassen som är hård. Den är också helt ny så det tar ett tag innan man mjukar upp den. Men vi kände att vi inte riktigt orkade vänta på det, vi behöver sova gott från början, säger Jamina Roberts.

Inget för Axnér

Det kan låta som en bagatell. Men vikten av en god natts sömn ska inte underskattas, säger Sveriges förbundskapten Tomas Axnér.

– Återhämtningen är ju jätteviktig, och den får man bara genom mat och sömn. Man kan sitta på motionscyklar och göra isbad, men om man slarvar med sömn och kost så är det där som 90 procent av återhämtningen ligger, säger Axnér.

Själv är han dock inte intresserad av en ny bäddmadrass.

– Nej, absolut inte. Hade de slängt en efter mig så hade jag kanske lagt på den, men jag sover som en prins i den här sängen. Jag vill gärna ha en hård säng.