Här är Sveriges sex största guldhopp i OS

Petter Nilsson/TT

Henrik Skiöld/TT

Anders Wallin/TT

Niklas Svahn/TT

Publicerad 07.06

Sveriges mål i OS i Paris är tio medaljer.

Här är sex stora blågula guldhopp.

+ Sarah Sjöström, simning

Det gäller att vara på hugget framför skärmen den 4 augusti klockan 18.30 – för då går det undan. Det tar bara drygt 23 sekunder för storfavoriten Sarah Sjöström att simma 50 meter fritt och mycket tyder på att det kan bli en gyllene stund.

Den 30-åriga supersvenskan har tre raka VM-guld på distansen, slog sitt eget världsrekord (23,61) i fjol och har i år noterats för de sex snabbaste tiderna i världen.

För att bräcka henne måste någon av konkurrenterna göra sitt livs lopp för att ens ha chansen.

Några dagar tidigare ställer Sjöström upp på dubbla distansen, 100 meter frisim, där hon har medaljchans.

+ Armand Duplantis, friidrott – stavhopp

Han är inte bara Sveriges största stjärna i OS – Armand Duplantis är även den som på förhand ses som en given guldmedaljör. 24-åringen har vunnit allt som går att vinna, är van vid pressen och kort och gott överlägsen i stavhopp. Stjärnan inledde utesäsongen på allra bästa sätt. I kinesiska Xiamen vann han Diamond League-tävlingen då han hoppade 42 centimeter högre än tvåan och putsade till sitt världsrekord till 6,24 meter. Sedan dess har han vunnit alla sina tävlingar, inklusive EM-finalen i Rom. I Paris ska han försvara sitt guld från OS 2021. Finalen avgörs den 5 augusti klockan 19.00.

+ Perseus Karlström, friidrott – 20 km gång

Friidrottens första OS-dag kan bli en dag i Sveriges färger. Redan klockan 07.30 den 1 augusti ger Perseus Karlström sig ut på medaljjakt i Paris. 34-åringen gör sitt tredje OS och ses som ett stort medaljhopp. Han har på ett par år gått hem fyra mästerskapsmedaljer; två VM-brons i Eugene, 20 och 35 kilometer, VM-silver i Budapest, 20 kilometer, och så allra senast EM-guld i Rom, 20 kilometer. Nu är siktet inställt på framgång i OS.

+ David Åhman och Jonathan Hellvig, beachvolleyboll

De två 22-åringarna är OS-debutanter och har själva målet att ta sig till kvartsfinal i turneringen som spelas vid Eiffeltornet i Paris. Sveriges olympiska kommitté (SOK) säger sig vara nöjd med en topp tolv-placering för paret Åhman/Hellvig. Men efter en imponerande säsong där svenskarna tagit sig upp på positionen som världsettor och vunnit de fyra senaste världstourtävlingarna före OS är förväntningarna utifrån klart högre. Tog VM-silver i oktober och har tagit två raka EM-guld.

+ Henrik von Eckermann, ridsport – hoppning

Hoppryttaren är ankaret i det lag som ska försöka försvara OS-guldet från Tokyo. Konkurrensen är stenhård och det finns inte plats för några misstag om det ska bli en ny guldfest i Versailles.

Som världsetta är 43-åringens ambition i den individuella tävlingen självklar. På King Edward hoppar von Eckermann för att ta guldet.

– Procentuellt är chansen extremt liten, men självklart vore det en saga att få vinna. Det är något jag strävar efter och är motiverad för, men jag håller förväntningarna låga. Det är så mycket som ska klaffa.

+ Anton Dahlberg, Lovisa Karlsson, segling

Han gör sitt femte OS, hon sitt andra. Den 3 augusti står rorsman och gast tillsammans på startlinjen i klassen tvåmansjolle 470 i den nyckfulla bukten i Marseille.

39-årige Dahlberg har ett silver från Tokyo, då med Fredrik Bergström. Guldet hägrar. I världscupen har han och Lovisa Karlsson visat storform.