Eriksson siktar på slutspel

Publicerad 2016-06-07

Fotboll. Han har, på gott och ont, karriärens kanske mest händelserika halvår bakom sig.

Vad Jonas Eriksson hoppas på inför EM i Frankrike?

– Vi vill döma en slutspelsmatch, säger den svenske toppdomaren till TT.

När TT pratar med Jonas Eriksson har några få dagar passerat sedan Sevilla tog hem Europa League via 3-1 mot Liverpool. Finalen i Basel dömdes av det blivande svenska EM-teamet: huvuddomare Eriksson, assisterande domarna Mathias Klasenius och Daniel Wärnmark samt extradomarna Stefan Johannesson och Markus Strömbergsson.

Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) tillåter inte domarna att prata specifikt om uppdragen - "varken före, under eller efter" - men Jonas Eriksson berättar generellt om känslorna kring matchen.

– Det är en fantastisk upplevelse att få döma en stor final, med allt vad det innebär: atmosfären, förväntningarna, spänningen, känslorna. Det var enormt roligt, säger han.

Rutinerat team

Eriksson har dömt internationellt sedan 2002. Han gjorde tillsammans med Klasenius och Stefan Wittberg två EM-matcher 2012 och två år senare, när Wärnmark ersatt Wittberg, tre matcher i VM i Brasilien. Lägg därtill flera stormatcher i Champions League de senaste åren, så gör Europa League-finalen att den av erfarenhet redan packade ryggsäcken fylls på ytterligare.

– Av alla domare på "touren" så är vi bland de mest rutinerade. Det innebär att vi vet om att vi "klarar av" stora turneringar, stora matcher. Vi känner att vi har ett jätteförtroende från Uefa och att vi hela tiden har lyckats utveckla oss och bli bättre och bättre i vårt samarbete.

EM i Frankrike blir det tredje stora mästerskapet. Målsättningen är tydlig från teamets sida.

– Vi har sagt väldigt öppet att vi vill göra en slutspelsmatch. Det gjorde vi inte i EM, men det gjorde vi VM. I junior-VM 2013 och klubblags-VM 2015 dömde vi en semifinal. Att få en match i slutspelet är den övergripande målbilden.

Känslosamt på Wembley

Jonas Eriksson och kollegorna har inte bara Europa League-finalen i ryggen till mästerskapet utan även andra, minst sagt olika, erfarenheter det senaste halvåret.

Den 17 november dömde han vänskapslandskampen mellan England och Frankrike på Wembley.

Endast fyra dagar tidigare hörde åskådare och tv-tittare hur bomber briserade utanför Stade de France under mötet Frankrike-Tyskland. Det var inledningen på terrorattackerna i Paris där 130 människor dödades.

– När jag har slutat döma så kommer jag att komma ihåg det. Det var en otroligt stark upplevelse när hela Wembley sjöng Marseljäsen och det var en oerhörd känsla när de franska spelarna, med tårarna i ögonen, tog i hand före matchen och sedan gick ut och spelade, berättar Eriksson.

Den 27 april bröt han det allsvenska mötet mellan IFK Göteborg och Malmö FF sedan ett knallskott briserat nära såväl MFF-spelaren Tobias Sana som Mathias Klasenius, varpå Sana kastade en hörnflagga mot läktarplats.

– Vi har fått hantera en sådan situation. Och det kanske var tur att vi gjorde det med vår erfarenhet, även om vi inte hade avbrutit någon match tidigare. Men jag tror att det inte har påverkat oss speciellt mycket även om ryggmärgskänslan var: "Vad är det vi håller på med?".

Tacksam för hjälpen

Han säger att han inte bara är mer erfaren jämfört med mästerskapsdebuten 2012, han är även "betydligt bättre tränad". Men det har också hänt en del med domarnas verktyg under samma tid.

2012 introducerades det nuvarande femdomarsystemet i EM. I VM 2010 gjorde frisparkssprejen och mållinjeteknologin intåg.

I Frankrike blir det både fem domare på planen - och mållinjeteknologi. Precis som i finalerna i Europa League och Champions League.

– Det har gått så fort tidigare. När någon har kommit in i straffområdet för att skjuta har extradomarna varit tvungna att kolla på mållinjen. Sedan har en spelare ramlat och de har ingen aning om vad som har hänt. Bollen har inte kommit till mållinjen, men de har varit tvungna att titta där för att hålla koll. Det kommer hjälpa dem otroligt mycket att kunna göra sina bedömningar mer koncentrerat, säger Jonas Eriksson.

TT

Följ ämnen i artikeln