Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Svensk dominans igen i Solheim Cup: "Vi är bäst"

Allt om Solheim Cup 2024: Spelschema och tv-tider

Carl Göransson/TT

Uppdaterad 12.51 | Publicerad 2024-09-11 13.51

Maja Stark och Linn Grant spelade nyligen OS i Paris. Nu väntar Solheim Cup utanför Washington DC. Arkivbild.

För andra året i rad är det dags för Solheim Cup. Ännu en gång med svensk dominans i det europeiska laget.

– Vi är bäst, vi har alltid varit det och kommer alltid vara det, säger Maja Stark.

Det är i slutet av presskonferensen inför årets Solheim Cup på Robert Trent Jones Golf Club, några mil utanför Washington DC, som Maja Stark får frågan om den svenska dominansen.

Det till synes kaxiga uttalandet ovan sades lite skämtsamt, men Stark har utan tvekan en poäng. Med mer allvar i rösten säger 24-åringen, en av fyra svenskor i årets Europalag:

– Det känns lite konstigt att säga att det känns som att vi är vana vid det, eftersom det har varit så här typ lika länge som vi har levt. Runt när vi (Stark och Linn Grant) föddes fanns Helen Alfredsson, Annika Sörenstam, Charlotta Sörenstam, Carin Koch… Det har varit så många att det inte känns ovanligt att det är så många svenskor här.

Debuterade i fjol

Stark sitter på podiet bredvid nära vännen Grant och tillsammans debuterade den skånska duon på spanska Finca Cortesín för ett år sedan. Svenskornas Solheim Cup-äventyr började lite nervöst med en förlust i första matchen. Men sedan lossnade det och båda två slutade på plusstatistik när Europa till slut kunde behålla bucklan efter stor dramatik i det oavgjorda 14–14-mötet med USA.

Linn Grant säger att debuten var så rolig att resten av säsongen kändes lite tråkig.

– I bakhuvudet önskar jag att varje vecka skulle vara så här, för det är surrealistiskt och med alla känslor man känner när man spelar. Du är nervös, du är rädd, du är lycklig – adrenalinet. Det är en helt annan nivå av golf, säger hon.

Skrik och ”fist pumps”

Både Grant och Stark känner sig mer bekväma den här gången, när debuten är avklarad.

– Förra gången fanns så många frågetecken kring hur jag skulle reagera på det här? Hur kommer jag känna på första tee? Jag brukar inte göra stora gester när jag sätter puttar, men sedan helt plötsligt på Solheim började jag skrika och göra ”fist pumps” och allting. Jag hade ingen aning om att det skulle komma ut. Nu vet jag att det kan hända den här veckan, säger Stark.

Förutom Stark och Grant finns Anna Nordqvist och Madelene Sagström i Europas lag. Nordqvist, som också är en av vicekaptenerna, spelar Solheim Cup för nionde gången i följd. Sagström är med för fjärde gången.

USA, med världsettan Nelly Korda och världstvåan Lilia Vu i laget, är i år storfavorit på hemmaplan trots att amerikanskorna inte har vunnit sedan 2017.