Dolbergs sagolika säsong kröns i kväll?

Publicerad 2017-05-24

Fotboll. Det var upplagt för Zlatan Ibrahimovic i vad som kunde ha blivit hans sista stora match på svensk mark.

Ödet ville annorlunda.

I stället kan kvällens Europa League-final bli Kasper Dolbergs internationellt uppmärksammade avstamp mot en framgångsrik karriär.

Den 19-årige dansken flyttade till Ajax från Silkeborg så sent som förra sommaren och mindre än ett år senare är han sensationen i nederländsk fotboll. Dolbergs sex mål i turneringen är en stark bidragande orsak till att Ajax är i sin första europeiska final på över 20 år.

Dansken spås en lysande framtid, men han har redan visat sig vara mogen de stora uppgifterna.

– Jag tror inte att planen var att han skulle bli ordinarie så snabbt, säger Ajax lagkapten Davy Klaassen i en intervju med uefa.com.

Dolberg håller med.

– Om jag förväntade mig att framgången skulle komma så snabbt? Nej, det gjorde jag inte. Jag trodde att jag skulle spela i ungdomslaget den här säsongen och kanske spela i A-laget då och då. Till att börja med var mitt mål att få debutera och spela på Amsterdam Arena, säger han till sajten.

– Jag blev inbjuden att testspela och sedan, efter ett tag, blev jag en Ajax-spelare. Det finns så många spelare som man har hört talas om och plötsligt är man en av dem varje dag. Jag fick ett bra mottagande. Det är en stor klubb att komma till, men det var trevligt att så många bemötte mig väl och det var väldigt viktigt, säger han.

"Naturlig målskytt"

Facit så här långt:

+ 16 mål på 29 ligamatcher och lagets främste målgörare när Ajax kom tvåa i ligan, en poäng bakom Feyenoord.

+ 6 mål på 12 matcher i Europa League.

Stefan Pettersson, stor svensk profil i Ajax 1988-1994, säger till TT om Dolberg:

– Han har utvecklats väldigt bra sedan han kom från Danmark. En naturlig målskytt, som inte gör så stort väsen av sig. Han är på planen, spelar sina matcher, gör det han ska och så går han hem. Så känns det, i alla fall. Han har, så klart, mycket att lära sig men han är väldigt spännande.

Inte rädda

Dolberg ger sitt Ajax en god chans att vina finalen mot Manchester United.

– Vi spelar för att vinna. Det finns ingen anledning för oss att vara rädda. Vi måste gå ut på planen, försöka göra vårt bästa och så får vi se vad som händer.

– Det skulle betyda mycket för klubben och för staden om vi vann. Det här är min första säsong som proffs och det största jag varit med om inom klubbfotbollen, säger Dolberg.

Europa League-finalen börjar 20.45 och sänds på Kanal 9.

TT

Följ ämnen i artikeln