Nya golfstjärnan: "Har svart bälte i att säga nej"

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2023-12-27

Från amatör till världsstjärna – inom loppet av några månader.

Intresset kring personen Ludvig Åberg har exploderat, men även en golfsensation har blott 24 timmar på sitt dygn.

– Intresset är smickrande, men min agent säger att han har svart bälte i att säga nej, säger 24-åringen.

Det har gått i ett för den nya svenska golfstjärnan Ludvig Åberg de senaste sju månaderna. Ett jullov och möjligheten att ladda upp batterierna i barndomshemmet i skånska Eslöv var efterlängtat.

– Det är väldigt viktigt att ha balans i det man gör. Man är ju ingen robot, man är ju människa. Man behöver ha lite ledigt emellanåt, säger Ludvig Åberg när TT intervjuar honom i ett litet konferensrum på andra våningen av klubbhuset på Eslövs golfklubb.

”Bra för husfriden”

Innan han satte fötterna på svensk mark blev det en mellanlandning i England för att umgås med flickvännens familj och se favoritlaget Liverpool tillsammans med sin pappa Johan. Resultatet mot Manchester United hemma på Anfield var dock inte så glädjande.

– Det var kanske bra för husfriden att det blev 0–0. Min flickväns familj bor precis utanför Manchester, så de är ju United-fans, säger han och skrattar.

Redan när 24-åringen avslutade sin amatörkarriär och blev proffs i juni var uppmärksamheten stor. Med en seger på Europatouren, Ryder Cup-debut och karriärens första seger i en PGA-tourtävling har intresset för personen Ludvig Åberg inte direkt minskat.

Det handlar inte enbart om traditionella nyhetsmedier internationellt och i Sverige, utan även PGA-touren har marknadsfört den nya stjärnan flitigt i sina sociala medier-kanaler.

– Det har varit mycket nytt och ovanligt för mig. Men det är viktigt att inse att det är en stor del av all idrott. Att försöka blocka eller pusha bort det blir jobbigt i längden. Jag försöker omfamna det och ta in det på ett positivt sätt med en bra inställning.

”Smickrande”

I USA har han stöttning av ett managementbolag och en agent.

– Intresset är smickrande, men min agent säger att han har svart bälte i att säga nej. Det ingår i idrotten att många drar i mig, men man kan inte säga ja till allting. Det enda jag försöker göra är att vara så jordnära som möjligt och vara mig själv.

Nu ser Åberg fram mot sin första hela säsong som proffs på USA-touren – med allt vad det innebär.

– När man ser majortävlingarna på schemat ... det är något jag har sett fram emot att göra så länge. Att det är min verklighet nu är helt fantastiskt och något jag bara har drömt om tidigare, säger Åberg.

Det skånska vinterregnet smattrar mot fönstret när 24-åringen tittar ut mot sin hemmabana.

– När man var liten så hade man ju putt för att vinna US Open där ute, säger han och skrattar. Det är klyschigt att säga det, men som golfintresserad är det ju klart att man har tänkt sig att vara i den situationen.

”Lite kär i Augusta”

Majordebuten kommer han att begå i US Masters på Augusta National i Georgia. Åberg har redan spelat den mytomspunna banan – under sitt första år på Texas Tech University blev golflaget inbjudet av två medlemmar som har donerat pengar till universitetet.

– Jag har varit lite kär i Augusta ända sedan dess. Att få komma dit i april blir väldigt coolt.

Dessutom talar det mesta för att Åberg – rankad 30:e i världen – blir en av två herrgolfare som får representera Sverige i OS i Paris i sommar.

– Som idrottare – ända sedan golfen kom med på OS för några år sedan – är det något man drömt om. Framför allt jag som är väldigt intresserad av andra idrotter. Då är det en miljö som man definitivt vill vara en del av.

Känns det overkligt?

– Hade du frågat mig för ett år sedan om OS hade varit på min radar hade jag ju sagt nej. Absolut inte, säger han och skrattar.