Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Världsettan kritisk mot slutspelets format

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 06.00

Världstrean Rory McIlroy (till vänster) och världsettan Scottie Scheffler har olika åsikter om USA-tourens slutspelsformat. Arkivbild.

En suverän säsong som kokas ned till en ledning på blott två slag när allt ska avgöras.

Det är verkligheten med PGA-tourens omdiskuterade slutspelsformat.

– För tillfället kan du inte riktigt kalla det för en säsongslång kamp, säger världsettan Scottie Scheffler.

Amerikanen Scottie Scheffler har haft en magnifik golfsäsong på PGA-touren med seger i majortävlingen US Masters och ytterligare fem segrar, varav flera stortävlingar.

Men även om världsettan skulle vinna de två inledande tävlingarna i slutspelet kommer belöningen vara skral när de 30 främsta gör upp om slutsegern under tourfinalen på East Lake i Atlanta, Georgia, om knappt två veckor.

”En bra tv-produkt”

Den som leder Fedex Cup-rankningen då kommer få nöja sig med en två slag stor ledning gentemot tvåan när säsongens fyra sista rundor väntar.

– Du måste på något sätt hitta en balans mellan att det är en bra tv-produkt och att det fortfarande är en kamp över hela säsongen, säger Scheffler i samband med den pågående första slutspelstävlingen i Memphis, Tennessee.

– För tillfället kan du inte riktigt kalla det för en säsongslång kamp när allt kokar ner till en slagtävling på samma golfbana varje år, säger 28-åringen, som toppar rankningen överlägset inför de tre slutspelstävlingarna.

Formatet infördes 2019 och sedan dess har ingen Fedex Cup-ledare efter ordinarie säsong vunnit slutspelet, som i fjol innebar en segercheck på 190 miljoner kronor (18 miljoner dollar).

”Älskar formatet”

Nordirländaren Rory McIlroy gillar förändringen. Världstrean har två gånger tagit hem tourfinalen sedan förändringen utan att ha varit rankad som etta inför.

– Jag älskar formatet, för om det inte hade varit såhär hade ingen av oss andra haft en chans mot Scottie eftersom han leder så stort, säger McIlroy, som vann även under det gamla formatet 2016.

I de två första slutspelstävlingarna står fyra gånger så många Fedex Cup-poäng på spel jämfört med en vanlig tourtävling.

– Är detta det mest rättvisa sättet att utse vem som har varit årets bästa spelare? Antagligen inte. Men vi söker inte efter en perfekt rättvisa. Vi håller på med underhållning och försöker visa upp den bästa produkten vi kan, säger McIlroy.

Utan upplägget hade årets slutspel varit utan nerv – det hade endast varit en tre veckor lång väntan på att få kröna Scottie Scheffler som kung av PGA-touren 2024.

– Det är inte heller bra. Det hade varit fantastiskt för mig, men nu är inte reglerna sådana, säger Scheffler.