Poängen gladde Häcken - förargade AIK

Publicerad 2017-04-02

Fotboll. Både AIK och Häcken väntas vara med och fajtas i toppen av tabellen.

Men premiären mellan lagen blev oavgjord och mållös.

– Trycket på arenan var bra, men spelet drog ner det som kunde ha exploderat, sade AIK-tränaren Rikard Norling.

Många har längtat efter våren, och många efter den allsvenska fotbollssäsongen. Premiärdagen i Solna bjöd på både och i en skön förening. Det var storpublik - 26 812 personer - uppknäppt jacka-väder och två förmodade topplag på planen.

Trots att Häcken inte blev bättre än tia i fjol ser många Mikael Stahres nya, mer defensivt balanserade lagbygge som en potentiell medaljkandidat. Och i Norlings AIK är förväntningarna som vanligt skyhöga.

Lagen möttes i kvartsfinal i svenska cupen för mindre än en månad sedan. Då, i Göteborg, vann Häcken klart med 3-0. Den här gången slutade det 0-0, och det utan att något av lagen fick till någon riktigt, riktigt het målchans.

En nöjd - en missnöjd

Ett resultat som gladde Stahre, men gjorde Norling lite vårdeppig.

– Häcken är nöjda med en poäng. Det är ett massivt hemmatryck, spel på naturgräs och vi är ett typiskt konstgräslag. Så på så sätt så är det klart att när domaren blåser av så är tränaren nöjd, sade Stahre.

– Resultatet speglar väl lite matchen. Jag måste säga att jag är lite missnöjd över vår prestation som helhet, sade Norling.

Häckens målvakt Peter Abrahamsson kom till premiären med skadekänning efter att ha fått kliva av träningen dagen innan. Han testade på uppvärmningen och skrev först in i startelvan, men fick sedan strykas och ersattes av veteranen Christoffer Källqvist.

Båda tränarna ställde upp med mittfältstunga lag. Häckens lågt stående 4-5-1 med Alhassan Kamara som ensam spets gjorde det trångt för AIK, som kör vidare på trebackslinjen från i fjol men i premiären hade svårt att komma fram med sina offensiva spelare och riktigt hota i Häckens straffområde.

– Vårt sätt att spela är att vi vill spela väldigt mycket mellan lagdelarna. Det ligger i Häckens identitet. Det var väl någon form av prioritering som gjorde att vi inte var lika dansande som vi brukar vara, sade Stahre.

Publiken bäst

AIK forsätter att ha svårt att vinna sina premiärmatcher. Av de tolv senaste förstamatcherna har laget bara tagit två segrar och kryssat åtta gånger - varav sju slutat 0-0.

– Vi hade faktiskt pratat om det. men det krävs två för att det ska bli så och Häcken försvarar sig bra och tar ut oss, sade Norling, som ändå gladdes åt att få möta AIK-publiken igen.

– Jag vet inte om ni ska skriva det, att spelarbussmottagningen återigen var det som var bäst med AIK:s premiär. För det var känslan.

I den 88:e minuten drog Häckens Nasiru Mohammed på sig sitt andra gula kort, visades ut och missar hemmapremiären mot Djurgården nästa vecka.

För AIK väntar Elfsborg på bortaplan härnäst.

TT

Följ ämnen i artikeln