Dömd för våldtäkt mot barn – bor inte i OS-byn

TT-AFP

Publicerad 09.32

Den nederländske beachvolleybollspelaren Steven van de Velde, 29, dömdes 2016 till fängelse för våldtäkt av barn. Han ska spela OS-turneringen men kommer inte bo i OS-byn. Arkivbild.

Den nederländske OS-beachvolleybollspelaren Steven van de Velde, 29, dömdes 2016 för tre fall av våldtäkt av en tolvårig flicka.

Nu meddelas det att van de Velde inte kommer att bo i OS-byn i Paris med de övriga aktiva och han kommer inte att få prata med journalister.

Enligt den tyska tidningen Bild är det spelaren själv som har önskat att inte bo i OS-byn. Hans lagkamrat Matthew Immers kommer dock bo med de övriga aktiva.

Beslutet att van de Velde inte ska bo i OS-byn eller prata med medier är fattat av Nederländernas olympiska kommitté för att ”skapa lugn”.

Det var 2014 som den då 19-årige Steven van de Velde kom i kontakt med den tolvåriga flickan på Facebook, enligt tidningen The Telegraph. Han flög till Storbritannien för att träffa flickan och erkände 2016 tre fall av våldtäkt. Nederländaren dömdes till fängelse i fyra år för våldtäkt av barn.

– Jag kan inte göra det ogjort, så jag får ta konsekvenserna. Det är det största misstaget i mitt liv, sade han i en intervju 2018 med den nederländska tv-kanalen NOS.

Efter en kort tid i fängelse i Storbritannien avtjänade van de Velde sitt straff i hemlandet, men släpptes redan 2017 eftersom påföljden justerades i enlighet med nederländsk lag. Samma år återupptog han sin idrottskarriär.

De svenska världsettorna David Åhman och Jonatan Hellvig är medaljfavoriter i Paris och har spelat matcher mot den nederländska duon under våren – senast i världstourtävlingen i Portugal i maj – men i OS spelar lagen inte i samma grupp.