HIF nära guldet efter seger mot Gais

Publicerad 2011-09-25

Göteborg. Helsingborgs seger med 3-1 mot Gais tog laget mycket nära årets SM-guld, trots att tre omgångar återstår.

AIK måste slå Malmö senare på söndagen för att hålla liv i guldstriden.

Helsingborgs ledningsmål kom som en gåva från Gais i 27:e minuten. Hemmalagets mittback Fredrik Lundgren slog en svår och onödig studsande bakåtpassning till målvakten Henri Sillanpää, som halkade när han skulle sparka bort bollen och fann sig nödsakad att stoppa den med handen i stället. Helsingborg fick en indirekt frispark några meter från mål, som ledde till att Erlend Hanstveit kunde dunka upp bollen i nättaket.

Gais kvitterade strax efter paus, då Wanderson Do Carmo säkert slog in en straffspark efter hands. Efter det hade Gais en bra period. Men Helsingborg tog kommandot igen.

Erik Sundin vann en löpduell mot Gais-backen Calum Angus, vände bort sin motståndare och sköt 2-1 under den utrusande målvakten i 68:e minuten.

I slutminuterna ökade inhopparen Rachid Bouaouzan till 3-1 på straff.

Helsingborgs senaste SM-guld erövrades 1999. Nu är laget mycket nära igen, trots att tre omgångar återstår av allsvenskan.

När laget så småningom skulle resa hem från Göteborg, fanns chansen att bli mästare på vägen hem till Helsingborg - med hjälp från rivalen Malmö.