Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Hedvig, Hillevi

"Vi ska inte vara rädda för något lag"

Publicerad 11.18

Hammarby fick en pangstart på Champions Leagues gruppspel, med en 2–0-seger i premiären mot S:t Pölten förra veckan.

Barcelona på bortaplan är i princip fotbolls-Europas svåraste uppgift.

Hammarby räds inte uppgiften.

– Jag hoppas att de blir överraskade, säger tränaren Martin Sjögren inför mötet med de regerande Champions League-mästarna.

I premiären hade Hammarby råd att bränna mängder av fina lägen. Det utrymmet finns inte i Barcelona på onsdagskvällen.

Barça har varit Europas bästa fotbollslag de senaste säsongerna och vunnit Champions League 2021, 2023 och 2024.

– Det är jättestort. Det är världsklasspelare. För mig som är ung är det väldigt häftigt att få möta sådana spelare. Det krävs att man höjer sig ännu en nivå för att hålla måttet, säger Hammarbys 20-åriga anfallare Ellen Wangerheim.

Oväntad förlust

Men Barcelona, med svenska landslagsstjärnan Fridolina Rolfö i laget, är inte oslagbart. Det visade Champions League-premiären förra veckan, som Manchester City oväntat vann med 2–0.

Och Hammarbyspelarna kommer fyllda av självförtroende efter att själva ha inlett sitt första CL-äventyr med en 2–0-seger mot S:t Pölten.

– Vi skapade mycket och borde kanske ha gjort fler mål. Och det blir väldigt viktigt i de här matcherna. För vi kommer inte att få lika många chanser mot Barcelona och Manchester City, säger norskan Vilde Hasund, en av målskyttarna mot S:t Pölten.

Hammarby må vara debutanter i de här sammanhangen, de lutar sig ändå inte tillbaka och njuter av att bara vara med i Champions League. Målet är att gå vidare från gruppen.

– Det är klart att vi är underdogs men jag tror inte att vi ska vara rädda för något lag. Vi vet att vi har kvaliteter och ska egentligen bara ha fokus på att vi ska kunna slå vilket lag som helst, säger anfallaren Cathinka Tandberg.

Siktar på kvartsfinal

Hammarbys tränare Martin Sjögren säger att han märker att lagets framfart gett eko ute i Europa. Och Barcelona ska inte ta något för givet hemma på Johan Cruijff-stadion.

– Det är givetvis häftigt att få möta Barcelona. Men det gäller att inte ha för stor respekt för de här stora drakarna. Vår ambition är att vi ska ta oss till kvartsfinal.

– Nu vann vi den första gruppspelsmatchen och det betyder väl att vi är topp 16 i Europa. Och fortsätter vi göra bra resultat så är det klart att övriga Europa kommer att veta vilka Hammarby är.