"Gillade" krigssymboler – tävlar i OS ändå

Karl Sundström/TT

Publicerad 06.15

Två av tre neutrala ryssar som tävlar i OS är egentligen inte så neutrala.

Det hävdar människorättsorganisationen Global Rights Compliance (GRC) som har granskat processen.

Enskilda ryska och belarusiska idrottare får delta i OS under neutral flagg. Dessutom ställs vissa krav på neutralitet, bland annat att idrottaren inte aktivt får stötta Rysslands krig i Ukraina.

15 ryska och 17 belarusiska idrottare är anmälda till OS. Av de 15 ryska idrottarna hävdar GRC att tio stycken ”brutit mot principerna för deltagande”, rapporterar AFP.

”Inte agerat i enlighet med sina egna regler”

En av dessa är Jelena Vesnina, en rysk tennisspelare som är född i Ukraina. Enligt GRC ska hon ha gillat inlägg om ryska soldater som dödat ukrainare samt inlägg som visade den ryska krigssymbolen ”Z”. I par med Jekaterina Alexandrova förlorade hon sin första match i turneringen mot ett tjeckiskt par under måndagen.

En annan, cyklisten Tamara Dronova anklagas för att ha kopplingar till nationella säkerhetstjänsten i Ryssland.

GRC riktar skarp kritik mot Internationella olympiska kommitténs (IOK) granskningsprocess:

”Trots att de har presenterats tydliga bevis på regelbrott har IOK inte agerat i enlighet med sina egna regler”, skriver de.

IOK svarade med ett uttalande till AFP:

”Idrottarna har granskats i enlighet med IOK:s styrelsebeslut och de principer som fastställdes. Vi har inget mer att tillägga.”

Sverige emot ryskt deltagande

Bo Petersson – professor i statsvetenskap vid Malmö universitet och specialiserad på rysk politik – sade till TT förra veckan att de ryska idrottarnas deltagande i OS inte kan betraktas som en politisk triumf på kort sikt för Ryssland.

– Rent politiskt är det ingen propagandaseger för Ryssland eller Belarus. Det kan förstås i den interna propagandan tolkas som ännu ett bevis på att det ”onda väst” alltid motarbetar dem. Och så kommer det säkert också ske, säger han.

Sveriges olympiska kommitté är emot beslutet att låta ryska och belarusiska idrottare delta.

– Vi tycker inte att ryska och belarusiska idrottare eller ledare ska få delta i internationell idrott under den tiden som man driver ett aggressivt krig mot en granne, en fri nation. Vi tycker att det är fel, sade Sveriges truppchef Peter Reinebo tidigare till TT.