OS-triathlon kan bli OS-duathlon: "Ett fiasko"

OS 2024 i Paris: Allt om sommar-OS – datum och program

Niklas Svahn/TT

David Hjorter/TT

Publicerad 2024-07-29 07.51

Seines dåliga vattenkvalitet kan innebära att OS-triathlon blir OS-duathlon.

Fyra timmar före start tisdag morgon tas ett beslut kring herrloppet.

– Det skulle bli ett fiasko, säger Sveriges Tilda Månsson.

Redan före sommar-OS i Paris var skepsisen mot att arrangera tävlingar i Seine stor. För att motverka kritiken har flera politiker badat i floden i försök att bevisa att vattenkvaliteten är tillräckligt god och hälsosam för att tävla i.

I två dagar i rad har vattenprover däremot visat att så inte är fallet sedan regn fallit över Frankrikes huvudstad i perioder. Triathlonutövarna på dam- och herrsidan har hindrats från att träna i floden både i söndags och under måndagen. Klockan 04 tisdag morgon tas ett beslut kring om simningen i herrloppet kan genomföras. Annars kan antingen hela tävlingen skjutas upp till torsdag eller fredag. Eller så blir tävlingen ett duathlon, med endast löpning och cykling, på ordinarie tävlingsdag, enligt BBC.

Sportchefen i det norska triathlonförbundet tror att herrloppet kan genomföras enligt plan i och med att solen börjat skina över Paris igen.

Tror på vädret

– Utifrån väderprognoserna nu tror jag att det helt säkert blir triathlon med simning i Seine, säger sportchefen Arild Tveiten enligt NTB.

Paris OS-organisation, som lagt stora summor på att få Seine badbar, säger att den känner sig trygg med att vattenkvaliteten kommer att förbättras innan loppet som är planerat att inleds med simning klockan 08.

Månsson kritisk

Sveriges Tilda Månsson, som ska tävla på onsdag, har varit kritisk till att simningarna arrangeras i Seine. OS-debutanten har tidigare blivit magsjuk när hon tävlat i otjänligt vatten. Hon hade tänkt avstå träningssimningen, som ställdes in, med risk för magsjuka.

Månsson tror inte att tävlingsorganisationen vill korta tävlingen från tre till två grenar.

– Jag tror att de hellre väljer att skjuta upp starten i flera dagar, än att de väljer att ställa in till ett duathlon. Det skulle bli ett fiasko, säger hon till TT.

Triathlons reservtävlingsdagar är på torsdag och fredag. På måndag nästa vecka avgörs mixedstafetten.