Supertalangen Lebrun för svår för Källberg

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2024-07-29 20.48

Félix Lebrun visade varför han är pingisens supertalang.

Med så gott som hela hallen bakom sig skickade fransmannen Anton Källberg ut ur singelturneringen.

– Surt, en besvikelse sett både till resultatet och mitt genomförande av matchen, säger Källberg efter 2–4-förlusten.

Den snaggade 17-åringen från Montpellier putsade sina svarta glasögon, fattade racketen med pennfattning och visade omgående varför han är en av sportens nya, stora profiler.

”Fèlix, Fèlix, Fèlix!” skrek fransmännen. Högt, i takt och ofta.

Världstrean gjorde ingen besviken. Snabbt och effektivt gick han fram till 3–0 (11–4, 11–7, 11–8).

– Jag bjöd honom på många snabba och enkla poäng. Jag missade alldeles för mycket. Det svider, säger Källberg.

Fick liv i matchen

Men när fransmannen såg ut att nolla honom hittade Källberg spelet, fick Lebrun ur rytm och tog det fjärde setet med övertygande 11–4. Början på en mäktig vändning? Det var i alla fall ett gott försök. Källberg räddade tre matchbollar varpå han tog det femte setet med 15–13.

– Jag gör ett väldigt bra fjärde set och lyckade stjäla det femte på något sätt och fick liv i matchen. Då var en vändning fortfarande möjlig, säger han.

Flera långa dueller rev ned väldiga applåder i arenan i OS-komplexet Paris Sud. Källberg hade chansen att tvinga fram ett avgörande sjunde set, men Lebrun gick fram till 10–6 och slog in matchbollen till 11–8.

Liggande raklång på golvet tog han emot publikens hyllning.

Fransmannen – det stora hemmahoppet – är seedad trea i turneringen och har vad som krävs för att kunna gå hela vägen i fajten om medaljerna.

– Jag vill gå så långt som möjligt. Jag sätter inga gränser, men jag vet att det blir tufft i alla omgångar. Att få ta en medalj i Paris är en dröm för mig, säger Lebrun.

”Otrolig snabbhet”

Källberg om varför Lebrun är så bra, så svår att möta:

– Han har en otrolig snabbhet, kvalité i slagen, många olika servar. Det är svårt att göra mycket mer än bara rädda dem. Och han har en fantastiskt fin backhand, rör sig fint, läser spelet bra.

– Det är svårt att tro att han bara är 17 år.

Hans OS är inte över. Lagtävlingen återstår.

Truls Möregårdhs match i andra omgången skulle första ha spelats på måndagskvällen men flyttades till onsdag.

Det ger svensken betydligt mer tid att fundera på hur han ska rå på Wang Chuqin. Hittills har Möregårdh blott lyckats ta fyra set på åtta matcher mot den kinesiske världsettan. Något han lätt uppgivet konstaterade efter lottningen.