Svenska beachduon föll trots matchbollar: "Suger"

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2024-07-29 21.03

Sveriges David Åhman deppar medan Cherif Younousse och Ahmed Tijan från Qatar firar segern i måndagens gruppspelsmatch i beachvolleyboll under sommar-OS i Paris.

De var med stormsteg på väg mot sin 19:e raka seger – den andra raka i OS.

Men trots två matchbollar föll Jonatan Hellvig och David Åhman mot Qatars Younousse/Tijan.

– Det är klart att det suger, säger Åhman

Den svenska beachvolleyduon är världsettor och kom till spelen i Paris med en sanslös segerrad. I premiären kom den 18:e raka segern, men där tog sviten slut.

– Vi spelar egentligen en bra match och det är supertajt, vi hade lika gärna kunnat vinna. Vi räddar flera matchbollar och har också några egna, säger David Åhman efter 1–2 i set mot Qatars Cherif Younousse och Ahmed Tijan.

Rankningen ljuger

Det qatariska paret är rankade 14:e i världen men det är en siffra som ljuger, säger Jonatan Hellvig. Younousse/Tijan är regerande OS-bronsmedaljörer och vann även premiären mot italienska duon Samuele Cottafava och Paolo Nicolai.

– Qatar är mycket bättre än vad deras ranking säger. De har haft lite skadebekymmer och har inte kunnat spela lika många turneringar som de hade önskat. Vi visste att det skulle bli väldigt tufft, säger Hellvig.

I första set funkade det mesta för Sverige. Och deras unika ”jump set”-teknik har alla lag svårt att försvara sig mot.

Det går kortfattat ut på att Åhman/Hellvig kan avgöra redan på andraslaget – motståndarna vet inte om svenskarna ska smasha eller passa efter servemottagningen – och första set avslutades med att Hellvig smashade in 21–15 på just det sättet.

– Vi var supernöjda med hur vi spelade det setet, säger Hellvig.

– Det är främst vår servemottagning som gör att vi förlorar matchen. Vi spelar ganska bra, men de få poängen vi ger bort är det som gör skillnaden i sådana här tajta matcher, säger Åhman.

Italien härnäst

Qatar tog hem ett andrasetet med 21–19 och det avgörande setet blev en rysare. Sverige fick matchboll vid 14–13 (avgörande set går till 15) men Qatar räddade. Qatar skakade sedan fram tre matchbollar – vid 15–14, 16–15 och 17–16 – men Sverige räddade alla.

Nästa matchboll blev svensk, men inte heller där kom avgörandet.

I stället fick qatarierna en ny chans, tog den och vann sista set med 20–18.

Åhman och Hellvig avslutar gruppspelet på torsdag mot Cottafava/Nicolai från Italien.