Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Valfrid, Manfred

Ett år sedan succén – Sema hoppas på en repris

Publicerad 12.16

Ken Semas sensationella insats som vänsterback mot Estland i EM-kvalet förra hösten var en av 5–0-segerns stora snackisar.

Där tog hans landslagskarriär fart.

Nu hoppas Sema på en ny, lika kul, kväll i Tallinn.

– Jag har bra minnen, säger målskytten mot Slovakien.

Ludwig Augustinsson var skadad, inkallade ersättaren Martin Olsson matchotränad. Därför valde dåvarande förbundskapten Janne Andersson att satsa på Sema.

Englandsproffset (Watford i andraligan) gjorde ingen besviken. Tvärtom. Medspelare, experter, supportrar – beröm kom från alla håll.

– Det uppskattas verkligen. Jag hoppas så klart att jag får spela. Jag har väntat på det här väldigt, väldigt länge. Jag har aldrig fått det där genombrottet i landslaget som många trodde skulle komma. Det är roligt att ha fått chansen – och att ha tagit den, sade han då.

I Jon Dahl Tomasson 3–5–2-formation spelade Sema vänsterbreddare från start i 3–0-segern hemma mot Estland i september. Den här gången i Nations League.

Några dagar tidigare hade han ersatt Anthony Elanga i halvtid mot Azerbajdzjan i Baku.

– Han ville att jag skulle komma in och bidra med energi och skapa framåt.

Och så det roligaste – landslagskarriärens första mål mot Slovakien.

Janne Anderssons förtroende från förra hösten har gått arv till Tomasson, vars förtjusning över spelare som klarar av olika positioner inte ska underskattas när det kommer till laguttagningar.

Utsikten att Sema på nytt – på ett eller annat sätt – får bekanta sig med Lilleküla (formellt heter arenan A. Le Coq Arena) i Tallinn får bedömas som god.

– Jag har varit med länge men inte alltid spelat och sen fick jag spela den matchen. Den var viktig, vi behövde vinna och det kändes som att jag tog chansen, säger 31-åringen.

– Jag har bra minnen. Men samtidigt, det var ett år sedan. Nu vill jag göra samma sak igen.

För ett år sedan tryckte Sema på vikten att aldrig ge upp. Under många år fick han ofta en plats i truppen, men sällan speltid.

Det senaste besöket i Tallinn gav ett kvitto på att trägen ofta vinner.

– Jag är en av få som aldrig varit säker här i landslaget. Men jag har alltid jobbat på och försökt göra så gott jag kan. Nu är det lite annorlunda med en ny tränare och hur vi spelar. Jag tycker att det passar hur jag vill spela fotboll. Det gynnar mig mer.

Sverige möter Estland 20.45 på måndag kväll.