Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

USA på väg att klä av Europa i Solheim Cup

Daniel Kihlström/TT

Uppdaterad 00.56 | Publicerad 2024-09-14 17.50

Barbröstade caddies, sänkta inspel och bollar som till slut bestämde sig för att trilla i hål.

Ett laddat USA är på väg att köra över Europa i damgolfens lagtävling Solheim Cup. Hemmalaget leder med 10–6 inför de avslutande singelmatcherna.

När Alison Lee sänkte sitt andraslag från 80 meter för eagle på det andra hålet i bästbollsmatchen mot de blågula stjärnorna Anna Nordqvist och Madelene Sagström drog USA-lagets två manliga caddies av sig sina tröjor och kramade om varandra.

Ytterst ovanliga scener under en golftävling, men det satte någonstans tonen för en galen lördagseftermiddag för USA i Solheim Cup på Robert Trent Jones Golf Club i Gainesville, Virginia.

Medstuds för USA

I flera av bästbollsmatcherna storspelade amerikanskorna, men det mesta gick även hemmalagets väg. En boll trillade i hål efter att ha tvekat i nio sekunder vid hålkanten, chippar sänktes och långa bunkerslag gick i hål.

USA är nu på väg mot sin första Solheim Cup-triumf sedan 2017. Ledningen med 10–6 inför de tolv avslutande singelmatcherna innebär att amerikanskorna endast behöver ta ytterligare 4,5 poäng under söndagen för att vinna tävlingen.

Det kunde varit mycket värre för europeiskorna. När Europa i fjol tog hem bucklan för tredje gången i följd var det spanjorskan Carlota Ciganda som tog den avgörande poängen hemma i Spanien.

Nu vände Ciganda och danskan Emily Pedersen underläge till seger mot Ally Ewing/Lexi Thompson. Dessutom vann den engelska duon Charley Hull och Georgia Hall sin match, vilket gjorde att Europa kunde ta två nödvändiga poäng.

Tung blågul eftermiddag

För de tre svenskorna – Maja Stark vilades – gick det tungt i bästbollarna. Europas vicekapten Nordqvist och Sagström förlorade sin match mot Lee/Khang med 3/4.

Linn Grant vilades under lördagens inledande foursomespel (2–2 i matcher), men svenskan och fransyskan Céline Boutier var på eftermiddagen ett slaget lag redan på hål 14 mot Andrea Lee och Rose Zhang.

Redan efter fredagen ledde USA med fyra poäng (6–2) och det försprånget är således intakt inför avslutningen.