Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Sture

Familjens avsked: "Pappa fick sin övertid"

Niklas Svahn/TT, Kasper Ljungström/TT, Robin Salomonsson/TT

Uppdaterad 13.30 | Publicerad 11.21

Sven-Göran Eriksson har begravts i värmländska Torsby – ”along Frykens greenest hills”. En livsnjutare som älskade rutiner fick ett tårfyllt farväl.

– Pappa fick sin övertid som han brukade skämta om, med glimten i ögat, säger dottern Lina Eriksson.

Fryksände kyrka räckte för 600 personer. Men långt fler ville säga hej då till tränarlegendaren Sven-Göran Eriksson.

”Svennis” önskan var att ceremonin skulle vara en folklig och glad stund, öppen för allmänheten. Och hundratals värmlänningar hade samlats utanför för att följa begravningen via en storbildsskärm.

I bänkraderna satt mycket släkt och vänner, men också en del kända namn som ”Svennis” mött under sin långa tränarkarriär.

Brast ut i gråt

En av de som var påtagligt känslosam var “Svennis” ex-partner Nancy Dell’Olio som delade en kram med superstjärnan David Beckham innan hon satte sig på sin plats.

Roy Hodgson, Håkan Mild, Hasse Backe, Kim Källström, Glenn Hysén och Glenn Strömberg var andra välkända fotbollsnamn i raderna.

Och inte minst familjen och den 95-årige pappan Sven Eriksson. Han hölls om av sonen Johan Eriksson under blomnedläggningen och ”Svennis” sambo sedan 15 år, Yaniseth Alcides, kunde inte hålla tårarna tillbaka.

Ceremonin hölls både på svenska och engelska och prästen Ingela Älvskog talade om en man som satte på sig kavajer redan som liten.

– Sven-Göran var aldrig sen, helst 5–10 minuter för tidig. Att ta det lugnt på semestern var aldrig aktuellt. Frukost klockan 8, promenad klockan 9. Han älskade rutiner och disciplin, men han var också en stor livsnjutare som älskade god mat och dryck och att resa i första klass.

”Genuint snäll”

– Han var genuint snäll och ställde aldrig till med något problem. Han var en kärleksfull pappa, som alltid fanns till för er, sade Älvskog.

Bland musiken som framfördes hördes Elton Johns ”Candle in the wind” och Frank Sinatras ”My way”.

– And your footsteps will always fall here. Along Frykens greenest hills, sjöng Charlotta Birgersson.

Hela begravningen avslutades med Värmlandsvisan, framförd på gitarr av Sven-Ingvarsfrontmannen Oscar Magnusson, varefter sällskapet tågade ut till en väntande brassorkester. Kistan bars ut av spelare ur ”Svennis” barndomsklubb Torsby IF och familj, som son och barnbarn.

Pappas hörn av världen

”Svennis” avled för snart tre veckor sedan i sviterna av cancer. Han blev 76 år. Efter begravningen hölls en minnesstund på Kollberg hembygdsgård vid Frykens strand där mer musik och tal ägde rum.

– Det här var pappas hörn av världen, sade sonen Johan Eriksson.

Dottern Lina Eriksson fyllde i.

– Pappa fick sin övertid som han brukade skämta om, med glimten i ögat.

Hon avslutade med hans egna ord.

– Lev ditt liv, livet är vackert.