Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Sture

Torsby förbereder för "Svennis" sista vila

Robin Salomonsson/TT

Publicerad 2024-09-12 19.03

Torsby förbereder för ”Svennis” sista vila. Ett sista firande för en av stadens största.

– Han betydde allt för Torsby, säger vännen Morgan Oldenmark.

I takt med att de internationella gästerna landar på Karlstad flygplats pågår förberedelserna i Fryksände kyrka dagen före Sven-Göran Erikssons begravning.

Det fixas med blomsterarrangemang, tv-kameror, musikinstrument och extra stolar.

Omkring 600 gäster väntas komma för att hedra Sven-Göran Eriksson, som gick bort den 26 augusti – och att planera en begravning av den storleken görs inte i en handvändning. In i det sista kommer vissa praktiska detaljer att vara oklara.

En av dem som kommer att vara på plats är Morgan Oldenmark, en gång i tiden gammal lagkamrat med ”Svennis” i Torsby IF.

– Han var omtyckt i alla läger. Han har vad jag vet aldrig någonsin sagt ett ont ord om en människa. Det är lite märkligt, men han var så lik sin far. Lika lugna, hyggliga och omtänksamma, säger Morgan Oldenmark.

Sven-Göran Eriksson: bäst i försvaret

Som hedersmedlem i Torsby IF spelade Sven-Göran Eriksson en viktig roll i föreningens historia och när ”Svennis” i somras skulle hyllas grävde Morgan Oldenmark fram ett gammalt matchreferat från den 3 oktober 1970.

– Det var hans sista match i Torsby och det som var roligt med det var att det stod målgörare, målskytt och sedan stod det på slutet: bäst i försvaret: Sven-Göran Eriksson. Så det läste jag upp för hela församlingen, säger Oldenmark.

Några hundra meter bort från kyrkan ligger Wienerkonditoriet, som säljer en specialutformad ”Svennis”-bakelse med mazarinmassa, chokladtryffel och marsipan.

– Det pratas mycket om ”Svennis”. Många frågar om han var här ofta och det var han väl på slutet. Men hans pappa är här mer. Han är här tre dagar i veckan, säger Maria Lindqvist som arbetar på konditoriet.

”Imorgon ska vi fira”

Den officiella gästlistan till begravningen är av säkerhetsskäl inte offentliggjord. Men en av de som väntas komma är David Beckham och vid 17-tiden på torsdagen landade engelsmannen på Karlstad flygplats i ett privatplan.

Några timmar tidigare var ”Svennis” son Johan Eriksson på plats för att ta emot bland andra fotbollstränaren Roy Hodgson, representanter från det engelska fotbollsförbundet och journalisten Henry Winter, rapporterar Nya Wermlands-Tidningen.

– I morgon ska vi fira pappa, det var det han ville, sade Johan Eriksson enligt NWT.