"Anfallsspelet har inte varit tillräckligt bra"

Daniel Kihlström/TT

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2024-07-16 22.55

Fridolina Rolfö efter 0–0 hemma mot England och en missad direktplats till fotbolls-EM.

Sex mål framåt på sex kvalmatcher.

Tre av målen kom dessutom i en match mot jumbon Irland.

– Stundtals har vi ju haft problem att skapa de här riktiga farliga målchanserna, säger Barcelonastjärnan Fridolina Rolfö efter den missade direktplatsen till EM.

Sverige hade behövt vinna i kvalavslutningen mot England för att gå direkt till fotbolls-EM nästa sommar, men matchen på Gamla Ullevi i Göteborg slutade 0–0.

– Det blir lite annorlunda i dag för England ligger kvar med sin fyrbackslinje i princip hela tiden, så vi får inte de kontringar som vi är skickliga på, säger anfallaren Fridolina Rolfö och fortsätter:

– Utan det blir mer ett uppställt försvar som vi möter och där vet vi att vi har utvecklingspotential.

Saknat Blackstenius

Totalt blev det sex mål på sex matcher – fyra av dem i dubbelmötet med jumbon Irland. Mot toppduon Frankrike och England blev det totalt två mål på fyra matcher (två förluster och två oavgjorda).

– Anfallsspelet över huvud taget har inte varit tillräckligt bra, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

Arsenalstjärnan Stina Blackstenius startade som central anfallare mot England (1–1) och Frankrike (0–1) i april, men blev sedan skadad och har missat resterande delen av kvalet.

– Det har inte varit helt lätt för de spelarna som spelat att fylla den rollen som Stina haft och de kvaliteter hon har, säger Gerhardsson.

Förbundskaptenen anser att ersättarna Madelen Janogy och Evelyn Ijeh har gjort det taktiskt ”väldigt bra”.

– De har gjort vad de har kunnat, men vi har haft lite problem, säger Gerhardsson

Anfallaren Johanna Rytting Kaneryd:

– Vi vinner inga matcher om vi inte gör mål, så enkelt är det.

”Bli lite mer desperata”

Tidigare har Sverige gjort många mål på fasta situationer, men det har inte varit något svenskt framgångsrecept i EM-kvalet mot topplagen.

– Det är en stor styrka vi har i laget, men det är klart att vi vill utveckla vårt spel och få mer tryck på dem, säger Rytting Kaneryd.

Lagkaptenen Kosovare Asllani eftersöker en större desperation.

– Vi måste bli lite mer desperata och forcera, få in mer boll in i box. Vi spelar mycket runt om straffområdet, men vi måste få in fler bollar i boxen helt enkelt, säger Asllani.

Nu väntar ett playoff för Sverige i höst. Där krävs det seger i två dubbelmöten för att nå EM i Schweiz nästa sommar. Vilka Sverige får möta lottas på fredag.