Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Skön revansch för Blåvitt och Bjärsmyr

Publicerad 2017-05-07

Fotboll. Självmål och 0-4 senast. Kritik mot laget och tränaren. Det har varit tuffa dagar för IFK Göteborgs lagkapten Mattias Bjärsmyr. Men 3-0 mot Kalmar FF, med mål av Bjärsmyr, gav "Blåvitt" ny glädje.

Lagen på Gamla Ullevi hade en sak gemensam i förväg: bara en seger efter sex allsvenska omgångar. IFK Göteborg kom från dystra 0-4 i derbyt mot Häcken, med ett inledande självmål av Mattias Bjärsmyr. Supportrar har varit kritiska mot både laget och tränaren Jörgen Lennartsson, som medger att matchen mot Kalmar FF blev speciell.

– Det blev lite extra krydda, kopplat till förra matchen, säger Lennartsson.

Och den här eftermiddagen blev annorlunda. Göteborg tog genast grepp om spelet. Redan i fjärde minuten gjorde Søren Rieks 1-0 med en fin aktion, sedan IFK vunnit bollen på mittplan. I 19:e minuten ökade Tobias Hysén till 2-0 efter inspel från höger av Henrik Björdal.

Svagt Kalmar

Kalmar hängde inte alls med, trots att man väntade sig en stark blåvit offensiv i början.

– Före målet och strax efter har vi tre eller fyra bolltapp centralt i planen. Vi behöver inte hjälpa dem att komma in i matchen på det sättet, säger Kalmars tränare Peter Swärdh om ledningsmålet.

Kalmar hade sina bästa minuter strax före paus och i början av andra halvlek. Men matchen avgjordes helt när Göteborgs mittback och lagkapten Mattias Bjärsmyr gjorde 3-0 efter en frispark.

– Jag vill berömma honom väldigt mycket. Han har tagit väldigt stort ansvar under veckan, både på och utanför planen, säger IFK-tränaren Jörgen Lennartsson om sin lagkapten.

Mattias Bjärsmyr själv vet inte om han gjort något speciellt för gruppen vid sidan av planen.

– Jag försöker prata med folk. Vi har en hel del nya spelare som inte är vana vid att det händer sådant som efter matchen mot Häcken, med supportrar och tryck på klubben från alla möjliga håll, säger 31-åringen.

Fans på träningen

Till lördagens träning kom dock ett stort gäng IFK-supportrar för att ge laget stöd.

– De kom upp och stöttade. Det var ju livat efter matchen mot Häcken, fullt förståeligt. Vi pratade med supportrarna, och de slöt upp, säger Mattias Bjärsmyr.

– Det här är en seger vi kan tillägna supportrarna tycker jag, på ett vackert sätt.

Segern var Göteborgs första på hemmaplan i år, efter tre oavgjorda.

TT

Följ ämnen i artikeln