Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Nils

Guide: Inför damernas Champions League

TT

Publicerad 2024-10-07 14.15

Hammarby inleder gruppspelet mot S:t Pölten på onsdagskvällen. Arkivbild.

Barcelona jagar tredje raka och Hammarby gör debut i en svensktät upplaga av Champions League.

Här är guiden inför årets turnering.

+ Titelförsvararen

2021 vann Barcelona Champions League för första gången, mot Chelsea inför tomma pandemiläktare på Gamla Ullevi i Göteborg. Sedan dess har den katalanska storklubben spelat ytterligare tre finaler i följd – och vunnit de två senaste. Den här säsongen är Barça, med Fridolina Rolfö i laget, favorit till ännu en titel.

+ Utmanarna

Lyon – med hela åtta CL-titlar mellan 2011 och 2022 och finalist senast – lär vilja återta tronen. Chelsea, Bayern München, Arsenal och Manchester City får också räknas till Barcelonas främsta konkurrenter.

+ Sågningen

England är ensamt om att ha tre lag med i gruppspelet, men Arsenals tränare Jonas Eidevall är inte nöjd med klubbarnas förutsättningar. Eidevall var kritisk till att helgens ligamatch mot Everton spelades så sent som på söndagen, enligt honom alltför tätt inpå onsdagsmötet med Bayern.

– Vill ligan att engelska lag ska nå framgång i Europa? Jag önskar att svaret på frågan vore ”ja”, men agerandet tyder på annat. Det visar att det inte är något de prioriterar, säger svensken enligt nyhetsbyrån AFP.

+ Hammarby

”Bajen” har haft en sensationell utveckling de senaste säsongerna. 2020 spelade Hammarby inte ens i damallsvenskan, men i fjol kom klubbens andra SM-guld (det första sedan 1985) och nu ska man spela Champions League för första gången efter att ha slagit ut Benfica i kvalet. På måndagseftermiddagen var drygt 7 000 biljetter sålda till hemmapremiären mot S:t Pölten.

+ Svenskorna

Totalt 17 svenskor finns registrerade i de utländska klubbarnas CL-trupper.

Wolfsburg: Rebecka Blomqvist. Chelsea: Zecira Musovic, Nathalie Björn, Johanna Rytting Kaneryd. Real Madrid: Filippa Angeldal. Bayern: Magdalena Eriksson, Linda Sembrant, Julia Zigiotti Olme. Arsenal: Rosa Kafaji, Lina Hurtig, Stina Blackstenius. Vålerenga: Tove Enblom, Tilde Lindwall, Linn Vickius. Juventus: Emma Kullberg, Hanna Bennison. Barcelona: Fridolina Rolfö.

+ Formatet

Fyra grupper med fyra lag i varje gäller på nytt – men det är för sista gången. Nästa säsong övergår damerna till ett format som liknar det som herrarna har infört i höst. 18 lag kommer då att samsas i en och samma tabell i ligafasen av Champions League.

+ Pengarna

Damerna får bara en liten spottstyver jämfört med pengarna som det europeiska fotbollsförbundet Uefa betalar ut i herrturneringarna. Hammarby tjänade runt 4,5 miljoner kronor när man nådde gruppspelet, där det krävs segrar (värda cirka 550 000 kronor) eller oavgjorda resultat (värda cirka 185 000 kronor) för att dra in ytterligare pengar från Uefa.

+ Premiäromgången

Tisdag, grupp A: Lyon-Galatasaray, Roma-Wolfsburg. Grupp B: Chelsea-Real Madrid, Celtic-Twente.

Onsdag, grupp C: Bayern München-Arsenal, Vålerenga-Juventus. Grupp D: Hammarby-S:t Pölten, Manchester City-Barcelona.