Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Albert, Albertina

Tvillingarna Lundqvist: "Det var rätt tufft"

Kasper Ljungström/TT

Publicerad 10.55

Det har gått ett tag sedan bröderna Lundqvist lade ner sina hockeykarriärer. Det har öppnat upp för nya äventyr som tv-jobb och en filminspelning i Åre.

Men framför allt har det öppnat upp för en bättre relation till varandra.

– Det betyder mycket, säger Henrik Lundqvist.

Två av svensk hockeys mest framgångsrika karriärer är över sedan en tid tillbaka. För Joel Lundqvist är det bara ett drygt år sedan. För Henrik?

– Tre år sedan.. Eller är det fyra? Det är lite oklart haha, säger Henrik Lundqvist som lade av 2021.

De har länge bott på olika sidor Atlanten. Joel i Göteborg, Henrik i New York. Så är det fortfarande, men nu när elitkarriären är över finns mer tid att umgås.

– Vi pratar mycket mer i telefon. Det var rätt tufft att hitta lägen när man spelade. När jag hade luckor var det ofta förberedelser, match eller resor för Joel och tvärtom. Och sedan har du tidsskillnad på det, säger Henrik.

– Kontakten har ju alltid varit där, när det väl har varit något. Men det är klart, nu har man mer tid att prata om saker och man ses också mer, fyller Joel i.

Och för Henrik, som 2021 genomgick en komplicerad hjärtoperation, har det varit extra viktigt att ha Joel nära.

– Framför allt i tider när man utmanas, vare sig det är sportsligt eller mer på personligt plan. Att ha den tryggheten… Det betyder mycket. Man hämtar mycket styrka från det.

”Så länge det inspirerar”

Efter karriären har båda bröderna tagit steget över till ”mediasidan”, och arbetar bland annat som tv-experter. Något de båda trivs med.

Men om det blir någon långsiktig fortsättning med det är oklart.

– Så länge det inspirerar och gör mig glad så kommer jag fortsätta med det, och den dagen jag känner att jag vill göra något annat så kommer jag göra det i stället, säger Henrik och fortsätter:

– Men att fortfarande ha den kopplingen till sporten... Man har ju gått från att vara idrottsman tillbaka till att vara ett ”fan” av sporten.

Nya äventyr

Nu väntar dock nya äventyr. Allra närmast en film där Henrik och Joel reser tillbaka till Åre, där de växte upp.

– Vi började prata lite om att ett första ”steg” i detta var att åka tillbaka till Åre, där vi inte varit tillsammans på över 20 år och har haft fina minnen och en fin uppväxt. Så det kändes väldigt bra på alla plan, säger Henrik.

Syskonsamarbeten brukar ha sina utmaningar. Men tvillingarna Lundqvist gör vad de kan för att hålla god ton under inspelningarna.

– Vi har högt i tak, skrattar Joel.