Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Kalla vann överlägset: "Det var tufft"

Publicerad 2018-01-06

Skidor. Motståndet var kanske inte det bästa. Men Charlotte Kallas seger på fristilsmilen i Piteå var likväl en uppvisning.

– Jag fick smaka på mjölksyra precis som jag hade önskat, säger Kalla till Aftonbladet.

Charlotte Kalla var överlägsen på favoritdistansen 10 kilometer fristil i Skandinaviska cupen i Piteå.

Motståndet saknade den där absoluta spetsen, men Kalla utmanades länge av Kari Øyre Slind. Norskan, som jagar en OS-plats efter stora skadeproblem under början av säsongen, var stark inledningsvis och ledde under loppets första tredjedel. Men Kalla stressade inte upp sig, och efter fyra kilometer var hon ikapp och förbi. Därefter fortsatte ledningen att växa.

– Fokus på mitt, fokus på mitt, det är viktigt oavsett om det är Scancup eller världscup. Det gäller bara att hålla i sin egen åkning. Planen var att inte öppna allt för hårt och sedan trycka på. Så tiderna i början stämde med planen, men det var tufft andra varvet, säger Charlotte Kalla till Aftonbladet.

I mål var svenskan 28,9 sekunder före Kari Øyre Slind. Kallas landslagskollega Ebba Andersson slutade trea, 55,2 sekunder bakom.

Efter en tyngre träningsperiod över jul- och nyårshelgerna kör Charlotte Kalla tre lopp på tre dagar i Piteå. Efter tredjeplatsen i fredagens sprint och lördagens seger på 10 kilometer avslutar hon med masstart över 20 kilometer, klassisk stil, på söndagen.

– Det känns som att jag är där jag önskar (inför OS). Dessutom är det flera veckor kvar. Jag är fortsatt väldigt motiverad och hoppas definitivt kunna vara med och fajtas om medaljer.

I herrarnas 15 kilometer var det norsk dominans. Eirik Sverdrup Augdal vann före Simen Andreas Sveen och Daniel Stock, och det var norrmän på de åtta främsta placeringarna. Bästa svensk blev Björn Sandström på 16:e plats.

TT

Följ ämnen i artikeln