Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

MFF:s sportchef: Konkurrera med toppen ska inte gå

Uppdaterad 16.29 | Publicerad 16.12

Malmö FF:s kometresa genom fotbollens seriesystem har damallsvenskan som ändhållplats.

Kan Malmö FF utmana om SM-guldet redan nästa år?

– Att konkurrera med den absoluta toppen ska inte gå, säger sportchefen Daniel Andersson.

Malmö FF återstartade sitt damlag inför 2020 i division 4 och har sedan dess vunnit fyra raka seriesegrar. Nu är i praktiken en femte raka uppflyttning säkrad – borta mot Örebro SK på lördagen kan den damallsvenska platsen säkras även i teorin.

– Vi har varit väldigt tydliga från början att vi ska gå upp så snabbt upp som möjligt i damallsvenskan, men sedan ska det ju göras också, säger MFF:s sportchef Daniel Andersson.

Heltidsanställda nästa säsong

Omsättningen i truppen inför varje säsong har ökat i takt med att kraven blivit högre på spelarna. Tidigare har det gått att kombinera med jobb eller studier vid sidan av. Nu är det en blandning av heltids- och deltidsanställa spelare i truppen.

– Målsättningen om vi nu går upp, vilket vi såklart ska klara av, är att vi ska ha heltidsanställda spelare spelare nästa år, säger Daniel Andersson.

Klubben har i år fått förstärkning av en spelare från den redan klara SM-vinnaren Rosengård. Den rutinerade mittfältaren Mia Persson anslöt i somras.

– Malmö FF är den största föreningen i Sverige och jag vet att de vill satsa på riktigt, och de har ambitionen och förutsättningarna för att bli riktigt, riktigt bra, säger Persson.

Förutom två tidigare SM-guld med Rosengård har hon även gjort damallsvenska säsonger med Limhamn/Bunkeflo, vilket gör att hon kan sia om skillnaderna mellan divisionerna.

– Det är kanske inte så stor skillnad på toppen av elitettan och botten av damallsvenskan, men övre halvan av damallsvenskan mot elitettan är skillnaden ganska stor, säger 34-åringen.

”Jättestor respekt”

Arbetet med att förstärka truppen är redan i gång, säger Daniel Andersson.

– Målsättningen på sikt är, precis som för herrlaget, att vi ska vara med och försöka vinna och nå ut i Europa. Men vi har jättestor respekt för damallsvenskan och vet att det är ett steg till.

Kan ni utmana om SM-guld redan nästa år?

– Det är ju klubbar i damallsvenskan som gör det otroligt bra med otroligt bra lag. Att på ett år kunna konkurrera med den absoluta toppen ska inte gå. Men att etablera sig och kunna vara med där bakom, det hoppas vi kunna göra.