Sportbladet

Dagens namn: Klara

Guldparet drömmer om stortävling på "Medis"

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 10.51

Beachvolleyn är i strålkastarljuset.

OS-guldgossarna Jonatan Hellvig och David Åhman vill att den ska stanna där.

Vad sägs om en världstourtävling på Medborgarplatsen i Stockholm?

– Det hade varit häftigt, säger David Åhman.

Det finns en tid efter OS i Paris.

Sveriges beachvolleyherrar vill suga på den här karamellen ett tag till, men sedan är det full fokus framåt för de 22-åriga olympiska mästarna.

– OS har ju varit vår stora dröm. Först att få spela ett OS och sedan att ta en medalj och inte minst att ta ett guld. Och nu har vi gjort det. Men vi är unga och har så mycket mer att ge, så vi ska ju bara fortsätta träna och bli så bra som möjligt, säger David Åhman.

– Det finns alltid grejer att finslipa, som anfall och servemottagning. Och serven är inte vår styrka, den kan vi verkligen utveckla. Det är många saker, många detaljer, säger Jonatan Hellvig.

”Sjukt mycket stöd”

Guldet i Paris har gett svallvågor hem till Sverige, det har de märkt av. Intresset för beachvolley är inte det största därhemma i vanliga fall, men de senaste veckorna har det exploderat.

Det är något som de vill spinna vidare på.

– Ja, verkligen. Vi vill ju så klart att beachvolleyboll och volleyboll ska växa i Sverige. Vi har verkligen märkt nu att det har varit så sjukt mycket stöd och uppmärksamhet för oss på OS. Vi hoppas ju så klart att vi kan hålla i det. Att fler blir intresserade och vill börja spela, säger Hellvig.

Tävling i Stockholm?

Och så drömmer de om att ta internationella stjärnor till Sverige. Flera av de bästa landslagen åkte för att träna med Åhman och Hellvig under OS-uppladdningen på Bosön utanför Stockholm tidigare i somras. I framtiden vill svenskarna kunna bjuda in sina rivaler till regelrätta turneringar.

– Det hade varit kul om det kunde bli någon större tävling i Sverige också. Att vi skulle få spela på hemmaplan någon gång hade varit superkul. Man har ju hört de gamla volleybollrävarna snacka om att ”på min tid för jättelängesedan så var det ju tävling på Medborgarplatsen”, säger David Åhman.

– Och ja, det hade ju varit häftigt om det hade kunnat bli igen någon gång i framtiden.

Så världstouren till ”Medis” helt enkelt?

– Ja, World Tour Medis, då kör vi, säger Åhman.

– Det vore häftigt, säger Hellvig.